НОВИ ПЛЕСНИ ИЗАЗОВИ: Телесни приступ друштву

Настављајући свој изазован рад на телесној артикулацији сложених друштвених тема, кореограф Игор Коруга креирао је своју нову представу „Unstable Comrades“ (Непостојани другови), која ће премијерно бити изведена сутра, 29. априла, на сцени Атељеа 212. Представа је копродукција Станице - сервиса за савремени плес Београд са Националним плесним центром из Букурешта (Румунија) и Brain Store Project Fondation из Софије (Бугарска).
Нова представа Игора Коруге
Фото: Промо

Текст представе, односно драматургију, радио је Димитрије Коканов. Игра се на музику коју је компоновао Владимир Пејковић, а светло је радио Борис Буторац. У изведбу су укључени плесачи из Србије, Румуније, Бугарске: Мариана Гаврициуц, Тамара Пјевић, Георг Александру Плеска, Хунор Јозеф Варга, Јакша Филиповац.

Представа „Unstable Comrades“ критички испитује различите механизме опресије и експлоатације у сферама личног – нпр. Род, сексуалност, жеља, осећања, тело – у којима се капитализам, патријархат и други системи репресије данас укрштају и међусобно делују.  

- Током кореографског истраживања и грађења физичког материјала у представи, трагало се за историјским примерима уметничких пракси усмерених против друштвеног и државног догматизма, хегемоније, ауторитаризма и деполитизације. То укључује примере: соматских пракси партизанског плеса током међуратне Југославије; процедура уметничких перформанса панк контракултуре, нове концептуалне уметности и попарта у социјалистичкој Југославији; квир-књижевне опозиције у комунистичкој Румунији, квир-панк соматских пракси америчке нове левице, итд. Тиме се кроз овај рад истражује наслеђе квир еманципације кроз стални процес конституисања и изобличавања отпора под утицајем како западних 'либералних' друштава тако и социјалистичких вредности за праведније друштво. – наводи се у најави.

И. Б.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести