ПРЕДСЕДНИК ФК ВОЈВОДИНА ДРАГОЉУБ ЗБИЉИЋ ЗА „ДНЕВНИК” ПРЕД ФИНАЛЕ КУПА СРБИЈЕ: А сада, идемо, правац Лозница!

Фудбал није само резултат на терену. Клуб није само удружење грађана за разбибригу у слободно време.
1
Фото: Драгољуб Збиљић, фото: ФК Војводина

Он представља и друштвену поруку, почев од најпрестижнијих међународних такмичења, преко националних шампионата, све до периферије спортских дешавања у локалу. Зато и јесте важан сваки повод и сваки контакт са окружењем у коме колектив егзистира и у коме се позиционира и када се позитивни резултати нижу, али и када резултат не следи очекивани расплет, као у мечу фудбалера Војводине са Чукаричким, на пример. Упркос поразу, међутим, навијачи Војводине аплаузом су поручили колико верују у препород клуба, на свим нивоима. 

– И ми у ложи смо аплаудирали, заједно са навијачима – подсећа у разговору за „Дневник” председник ФК Војводина Драгољуб Збиљић.  – Аплауз се није односио само на ту утакмицу. Подржали смо резултатски низ и ниво хемије у колективу. Постигли смо јединство, позитивна атмосфера у свлачионици никада није била на овом нивоу. То нас носи све време и доводи до ситуације да и када губимо, дамо подршку играчима. Морам, ипак, да скренем пажњу на то да смо потценили Чукарички и да смо утакмицу започели недовољно мотивисани, мислећи да ће победа доћи сама од себе. О томе ћемо да разговарамо, али на крају сезоне. Сада имају пуну подршку, верујем у овај тим и у могућност да трофејом оплемене сезону, која је наговестила прекретницу и повратак клуба где му, на основу традиције и шампионске прошлости, и јесте место у српском фудбалу. Зато, пред најважнији меч у сезони, моја порука свима којима је до Војводине стало: Правац Лозница!

Фото: Ф. Бакић

У овом веку само су тројица тренера на челу стручног штаба Војводине остала дуже од годину дана: Милован Рајевац, Зоран Милинковић и Ненад Лалатовић. Честе промене тренера у фудбалским круговима оцењене су као један од разлога за резултатске промашаје у претходном периоду.

Фото: Драгољуб Збиљић и Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, фото: Ф. Бакић

– Тешко бирам сараднике, али када их изаберем, тада станем иза њих. Када сам добио поверење Скупштине клуба, на тржишту није било играча вољног да дође у Војводину. Марко Јовановић је направио одличан посао, оформио је врхунску скаутинг службу са четири озбиљна професионалца, чије смо резултате рада могли да видимо у минулом прелазном року. Истина, и данас патим за Миланом Раставцем, мојим искреним пријатељем. То је била једна од мојих најтежих одлука. Што се избора Божидара Бандовића тиче, иза њега стоје резултати на основу којих ћемо мирне душе да му понудимо нови двогодишњи уговор, како бисмо наставили континуитет и поменутом троуглу стручњака додали и четврту димензију у 21. веку. Верујемо у њега и у његов рад. 


Велики допринос премијера Милоша Вучевића

Председник Србије Александар Вучић недавно је ФК Војводина издвојио као колектив за пример у пословању, а Збиљића као председника клуба који успешно одговара на изазове. Прихватајући оцену као велики комплимент фудбалском клубу, спортском друштву, те њему лично, Збиљић није пропустио прилику да захвали председнику државе, али и премијеру Милошу Вучевићу на поверењу и на свесрдној подршци, као и на личном ангажовању на реафирмацији спортских вредности Новог Сада, за време његова три градоначелничка мандата.   

Фото: Драгољуб Збиљић и Милош Вучевић, док је био градоначелник Новог Сада, фото: Ф. Бакић

– Честитао сам господину Вучевићу избор за премијера – подсетио је Збиљић. - Као Новосађанин, поносан сам да је наш суграђанин, истински визионар, који је толико посвећен свом послу, дошао у позицију да председава српском Владом. Не причам о томе често, али сада желим да нагласим да је његовим доласком на чело Новог Сада 2012. године кренула и ревитализација спорта у граду, кренуло је значајније улагање у спорт. Тај тренд препознат је и у  приватним компанијама. Презадовољан сам чињеницом да сам баш ја био предводник низа приватних компанија које данас улажу у новосадски спорт. Резултати тих улагања уочљиви су на свим нивоима, од школа спорта до резултата у сениорским категоријама. Ево, од када је Вучевић постао градоначелник, Војводина је у врху српског рукомета, кошаркаши се боре за улазак у АБА 1 лигу,  атлетичари су најбољи колектив у Србији, фудбал смо вратили на ниво који стреми врху, Нови Сад је град одбојке... Тимским радом свих субјеката, анимирањем свих учесника јавног живота у будућности Новог Сада, једино тако можемо да останемо на нивоу који смо, то кажем с поносом, заједно градили са господином Вучевићем, свако у свом делокругу рада.


 У међувремену било је доста примедби да се Војводина олако одрекла неколицине играча, који су доста значили колективу и његовој игри?

– Свесно смо жртвовали прелазни рок пре годину дана. Определили смо се за продају играча, пунили смо буџет. Од Уефе смо добили тек 200.000 евра на основу пласмана у евро-квалификације, које смо завршили како смо завршили. Болна је била одлука да продамо Николу Чумића, предводника генерације, или Топића, на пример... Међутим, морали смо да пунимо буџет, знајући да ћемо само тако моћи да офанзивније започнемо процес прављења тима у перспективи. Многи су ми замерали, али ја бих поново, размишљајући и доносећи одлуке као економиста, поступио исто. Као први човек клуба морао сам да доносим тешке одлуке, занемарујући могућност да популизмом зарађујем јефтине поене. Уз мало спортске среће, захваљујући резултатима који су уследили, нико се ускоро неће ни сећати шта смо све морали да прођемо и по коју цену. Што се финансија тиче ми сада имамо више од четири милиона евра на рачуну. Лепо би било да сезону обогатимо трофејом, али ако у томе и не успемо, верујем да имамо довољно разлога за веру у нешто што сам најавио на почетку мандата – напад на шампионску титулу у сезони 2025/26. године!


 Воша у недељу са Напретком (19.30)

Фудбалери Војводине вечерас од 19.30 часова угостиће екипу крушевачког Напретка у оквиру 35. кола Суперлиге.

– Управи одбор је одлучио да улаз на трибине за меч са Напретком буде бесплатан – потврдио нам је председник клуба Драгољуб Збиљић. – Циљ нам је да нашим играчима омогућимо амбијент у коме би заједно са навијачима стигли до циља у врло важној утакмици за коначан пласман на табели.

Фото: Драгољуб Збиљић са нашим новинаром Лазом Бакмазом, фото: Приватна архива


На седници Скупштине клуба финансијски експерт Радмила Кнежевић је, уз импресивне показатеље финансијског пословања, потврдила да први пут ревизор није имао ни једну примедбу на пословање. Тада сте одали признање свим члановима Управног одбора, али и најавили извесна освежења у саставу, што је потврђено ангажманом Милана Мандарића.

– Имамо ми још једно место у Управном одбору. На том месту видим Светозара Шапурића. Упутићу му и званичан позив да нам се придружи, али није лоше да и посредством медија види колико нам је стало до његовог ангажмана. Очекујем да ће препознати, али и да ће прихватити изазов, и да ћемо се ускоро видети у Новом Саду или на Кипру, свеједно. Долазак Милана Мандарића је репутациона ствар за клуб. Његов ангажман је добра вест и за југоисток Европе, јер сви знају ко је он. Искрено смо разговарали, одмах сам му рекао да ми финансијски стојимо одлично, да нама новац с његове стртане није потребан. Наравно, уколико његове компаније препознају простор за улагање - добро су дошле, али никакав императив не постоји. Нама је Мандарић потребан као личност, са својим ауторитетом и огромним искуством. Радује ме да ћемо, захваљујући његовом ангажману, имати госте из Реала и Шахтјора на утакмици финала Купа. То је оно што ми очекујемо од Мандарића, а да ми њему, као великом навијачу Војводине, омогућимо да ужива с нама на утакмицама наше лиге, као и - надамо се и очекујемо - у Лиги конференција.

Лазо Бакмаз

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести