Проблеми на тржишту шећерне репе, шта мучи произвођаче?

Назад на вест
Коментари
MP
10.10.2019 • 17:43
Da bi Srbija izvozila šećer mora ponuditi konkurentnu cenu. Preduslov za to je visoka proizvodnja šećera po hektaru i niska jedinična cena š. repe što u Srbiji nije moguće. (Šećer se proizvodi na njivi a u fabrici se izdvaja iz repe i finalizuje). Jedinična cena š. repe u EU je ispod 30€/t a kod nas je samo na papiru 34. Sa druge strane, potrebe Srbije (sa KiM) su oko 220.000 t šećera godišnje što mogu proizvesti 2 ili najviše 3 šećerane da bi bile rentabilne a 5 fabrika mogu napraviti duplo veću količinu koja obara tržišnu cenu te robe. Opstanak šećerana u uslovima kada su pogašene mnoge i domaće i inostrane fabrike, moguć je ako se deo proizvodnje poluproizvoda u procesu prerade š. repe usmeri ka proizvodnji alkohola kao komponente pogonskog goriva za automobile. Pre toga se mora rešiti težak zadatak: visoki prinosi š. repe po hektaru koji bi poljoprivrednicima ostavljali zadovoljavajući profit od jevtinije sirovine nego što je sada. Šećerna repa traži padavine (svaka biljka potroši oko 50 litara vode tokom vegetacije) kojih ima dovoljno tek severnije od Vojvodine. Sve ovo zahteva velike investicije i dobro ekonomsko promišljanje.
Остави коментар
1 + 1 =
Реши овај једноставан математички проблем и упиши резултат. Нпр. за 1+3, упиши 4.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести