Апликација за ђаке „Баз” постала полигон мржње

Када су творци апликације “Баз” ову врсту друштвене мреже, која окупља средњошколце и студенте Балкана, понудили свету, нису могли да претпоставе да ће, уместо умрежавања

ради размене знања, “Баз” бити коришћен као простор за увреде, псовке и сексуалне инсинуације. Апликација је направљена за друштвено умрежавање ђака, али, уместо да послужи као краћа верзија незваничних ђачких и студентских група на Фејсбуку и Вајберу који размењују заостало градиво, решавају задатке и помажу једни другима код писмених задатака, “Баз” се користи као бесплатни и неконтролисани полигон за некажњена иживљавања разних врста.

По неким подацима, “Баз” користи више од 50.000 средњошколаца и студената у Србији, Македонији и Хрватској, а корисници траже да се у ову мрежу укључе и основне школе.

Мрежа “Баз” функционише на принципу Твитера, уз помоћ кратких порука, слика и видео инсерата, али су њени корисници анонимни. Приликом регистрације потребно је да изаберу школу којој припадају, а поред ника, односно имена на друштвеној мрежи иза кога се крију, и ова информација, као и све остале, може да буде лажна. Због тога, али и због непостојања модерације и контроле садржаја, корисници могу да прелазе све могуће моралне и правне границе, за сада без последица.

Министарство просвете и Тужилаштво за високотехнолошки криминал истакли су да не постоји могућност забране примене ове апликације.

“С обзиром да је циљ апликације комуникација не постоји ни основ за забрану. Међутим, анализом информација који се дистрибуирају на овој мрежи, уочено је да неки од садржаја могу да се сврстају под дела угрожавања сигурности, расне и друге дискриминације, ширења супериорности, подстицања мржње, изазивања расне, верске и националне мржње и нетрпељивости, клевете, угрожавања сигурности, која на основу личне тужбе могу бити предмет кривичног гоњења”, кажу у саопштењу.

Министарство и МУП подсећају ученике и родитеље да не губе из вида могуће последице непримерене комуникације, како на овој, тако и на другим друштвеним мрежама. Како ће и да ли ће реаговати родитељи, остаје да се види.

И. В.

 

Трећина родитеља не зна ништа

Према подацима Уницефа, у Србији око 85 одсто деце која користе интернет на њему свакодневно проводе више од сата. Исто толико деце поседује сопствени мобилни телефон, а свако друго дете поседује и сопствени ИТ уређај, ПЦ, лаптоп или таблет. С тих уређаја деца потпуно самостално приступају интернету. С друге стране, само 17 одсто родитеља сматра да веома добро познаје интернет, а чак 31 одсто о интернету и мобилним апликацијама не зна скоро ништа.

EUR/RSD 117.7842
Најновије вести