Батут: Мање од три одсто вакцинисаних добило корону

БЕОГРАД: Од почетка вакцинације у Србији се до краја априла свега 0,3 одсто потпуно вакцинисаних Фајзеровом вакцином и 0,5 одсто Спутњик В, заразило вирусом корона, кажу у Институту за јавно здравље "Милан Јовановић Батут".
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

Доктор Владан Шапоњић наводи да је истраживање показало да оболело и 1,5 одсто вакцинисаних Синофармом и 2,5 одсто цепљених првом дозом АстраЗенеке.

"Код АстраЗенеке, Фајзера и Спутњика показало се да је међу зараженима било јако мало хоспитализација и тешких клиничких слика, а у том периоду нема регистрованих смртних исхода међу вакцинисанима", рекао је Шапоњић за "Новости".

Директорка "Батута" Верица Јовановић поручује да још нема довољно поузданих истраживања које би вакцине могле бити најделотворније код новог делта соја и додаје да ће људи из осетљивих група вероватно примити трећу дозу вакцине од произвођача којом су већ вакцинисани.

Она каже да је и даље приоритет давање прве и друге дозе, а да ће, уколико буде неких препорука у вези са произвођачем при евентуалном давању треће дозе, грађани бити благовремено обавештени.

Кризни штаб је трећу дозу препоручио оболелима од аутоимуних болести, пацијентима на хемодијализи, након трансплатације, онколошким пацијентима, људима са хроничном упалом јетре, бубрега и плућа.

 

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести