Положени венци поводом Дана победе над фашизмом

БЕОГРАД: Поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, на гробљу Ослободилаца Београда данас су положени венци.
dacic i kisic
Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Венце су положили председник Скупштине Србије Ивица Дачић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, представници амбасада пет земаља бившег Совјетског савеза - Русије, Белорусије, Украјине, Азербејџана и Казахстана.

Венце су положили и председник Скупштине Београда Никола Никодијевић, представници Војске Србије и СУБНОР-а.

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/

Положено је и цвеће на споменике Вечне ватре и црвеноармејцима, који се налазе у склопу комплекса Спомен парка на гробљу Ослободилаца Београда.

Министарка Кисић Тепавчевић је изјавила да је Дан победе над фашизмом велики дан за све грађане Србије.

"Наша земља је поднела велике жтве у Другом светском рату, и ми смо данас овде да кажемо велико хвала и изразимо вечно поштовање за све оне који су своје животе дали да бисмо ми живели у слободи и миру. Нека им је вечна слава и хвала", поручила је министарка.

Председник београдског парламента Никодијевић је оценио да је српски народ поносаи на дубоко укорењену антифашистичку традицију у Србији и на све људе који су својим животима бранили слободу, човечанство и људскост у 20. веку.

"Читава послератна модерна Европа настала је на идеју победе над фашизмом, и зато смо неизмерно захвални свима који су нам омогућили да будемо на страни победника и на правој страни историје. Победили смо једну од најозлоглашенијих идеологија која је у својој бити имала да масовним истребљењем читавих народа створи нови светскли поредак. И зато не смемо никада дозвоилити да нам се из незања или из зле намере понови велико страдање нашег народа", истакао је Никодијевић.

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Он је напоменуо како "фашизам никада није довољно мртав", и да због тога будуће генерације треба учити о херојској победи српског народа и о његовој улози на страни правде и људскости.

Положени венци на Спомен плочу црвеноармејцома на Тргу Републике

Поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом, данас су положени венци на Спомен плочу црвеноармејцима на Тргу Републике у Београду.

Венце су положили министар у Влади Србије Ненад Поповић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, заменик градоначелника Горан Весић, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко и директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов.

Министар Вулин је поручио да смо увек били на правој страни света, док су велики и моћни знали да погреше и ставе се на страну зла.

"Српски и руски народ никада нису били на погрешној страни света. Наши преци су нас ставили на победничку страну, и ми са те стране да одемо нећемо. Покушава се деценијама да се изврши ревизија Другог светског рата, разбијене су и уништене земље победнице, поражене земље су се ујединиле", рекао је Вулин.

Додао је како деценијама покушавају да нам као и 1941. године објасне да смо сувише мали да бисмо били самостални и независни, и како треба да слушамо и погнемо главу пред моћнијима од себе.

"Деценијама покушавају и нису успелии, неће ни успети. Српски народ је увек био на правој страни света и има право да говори гласно. Нека ћуте они велики, они моћни, који су долазили у овај град са тенковима, који су долазили да нас раскомадају", нагласио је Вулин.

Он је подсетио да ми немачке тенкове никада нисмо чекали раширених руку, али да има других народа на Баклкану који су стајали мирно пред окупатором сматрајући да су део тог новог великог поретка.

"Има тих народа, и нека ћуте, или бар нека се постиде кад говоре о антифашистичкој победи. То није њихова победа. Овај велики празник је наш празник, то је наша победа", истако је мионистар унитрашњих послова.

Амбасадор Русије Боцан Харченко рекао је да је Дан победе заједнички празник руског и српског народа.

Фото: ANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

"То је наш свети дан који је од изванредног значаја, јер је преокренуо историју, и развој цивилизације усмерио напред, а радимо на томе да тако буде заувек", рекао је он.

Амбасадор Русије је додао како у племенитом послу и на важном задатку одупирања покушајима ревизије и изопачења историје два народа стоје раме уз раме као и у Другом светском рату.

"Председник Путин је данас у Москви нагласио велику забринутост због тога што догађаји све више личе на оно што се дешавало пред Други светски рат. И сада има планова о агресији, гајења идеологије искључивости, и сада се суочавамо са једностраним поништавањем уговора који би у Европи и свету обезбедили стабилност и равнотежу". рекао је Боцан Харченко.

Нагласио је да ће Русија због тога заједно са Србијиом наставити заједничке акције у међународним институцијама на очувању културе сећања и тековина заједничке победе.

Боцан Харченко је затим министру Поповићу уручио спомен медаљу и плакету поводом 75. годишњице победе у Великом отаџбинском рату, којима га је одликовао председник Путин.

Поповић је нагласио да покушаји фалсификовања историје неће успети, и да су Србија и Русија увек биле на страни правде.

"Данас постоје покушаји фалсификовања историје, да се жртве представе као џелати, а џелати ко жртве. Ми им то нећемо допустити, јер историја је само једна и она каже да су Србија и Русија победиле у Другом светском рату, ослободиле Европу, и биле на страни правде", нагласио је Поповић.

Он је поручио да је Србија данас снажна, да жели мир, али да мора да јача своју одбрамбену моћ како би осигурала тај мир.

"Желимо да свима поручимо да нећемо дозволити да се деси неки нови Јасеновац, Јадовно или Олуја. Грађани Србије, поготово наша браћа на Косову и Метохији и у Републици Српској могу мирно да спавају, јер као што је то било у историји, са нама је увек велика, братска Русија", рекао је Поповић.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је истакао да су се на Тргу Републике пре 76 година водиле можда најжешће борбе за ослобођење Београда.

"Овде су били немачки митраљези, на Народном музеју и Народном позоришту, и десетине црвеноармејаца и припрадника Народноослободилачке војске су овде дали своје животе за слободу Беогарад. Они су ту и сахрањени, а педесетих година њихови остаци су пренети на гробље Ослободилаца Београда.

Весић је нагласио да Дан победе славимо с поносом, јер смо своју историју уткали у победу над фашизмом, и процентуално после руског народа највише страдали у тој борби.

Након обраћања званичника одржан је свечани концерт "Хероји живе" у коме су учествовали хор "Чаролија", Тијана Дапчевић, Ивана Негатив, Бојана Стаменов руски саксофониста Олег Кирејев, трубачки оркестар Дејана Лазаревића и руски народни уметник Олег Погудин.

Делегације МО и ВС положиле венце поводом Дана победе

Поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, 9. маја, делегације Министарства одбране и Војске Србије положиле су венце код Споменика ослободиоцима Београда и Споменика совјетском војнику на Гробљу ослободилаца Београда у Другом светском рату, као и код Споменика совјетским ветеранима на Авали.

Фото: Министарство одбране

На Гробљу ослободилаца Београда у Другом светском рату почива 1.395 бораца Народноослободилачке војске Југославије и 818 припадника Црвене армије, који су заједно дали животе борећи се за ослобођење Београда, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Дан победе обележава се као сећање на дан када пре 76 година извојевана победа над фашизмом у Другом светском рату, а прилика је да се ода пошта свим херојима борбе за слободу.

Поводом Дана победе, одата је пошта и херојима совјетске Русије који су трагично страдали 1964. године, долазећи на обележавање 20-годишњице ослобађања Београда, а у чију част је подигнут Споменик совјетским ветеранима на Авали.

Након шестогодишњег оружаног сукоба који је отпочео 1. септембра 1939. године, нападом нацистичке Немачке на Пољску, Други светски рат на европским просторима окончан је 9. маја 1945. године ступањем на снагу безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха.

EUR/RSD 117.5730
Најновије вести