У Нишу ванредно, стални пораст броја пацијената у београдској Арени

НИШ/БЕОГРАД/ВРАЊЕ: Координатор привремене болнице у Арени, Владо Батножић, изјавио је да је тренутно у тој болници на лечењу 386 пацијената и да долазе све млађи људи, па и читаве породице.
b
Фото: Tanjug/ D. Nikolić

Он је рекао да расте број позитивних и навео да је сада у Арени 386 пацијената, а да их је јуче било 370.

Један констанстан пораст броја пацијената. Јуче смо примили 35 пацијената, а отпустили смо 18. Протеклих дана је било између 30, 40 и 50 примљених пацијената, рекао је Батножић за РТС.

Указао је да је Арена раније дневно примала 10 до 20 пацијената, као и да су пацијенти сада са тежом клиничком сликом и да је на кисеонику 306.

Ми смо раније трошили седам тона кисеоника на 10 до 15 дана, а сада на три дана сипамо и седам тона кисеоника, истакао је Батножић.

Он је рекао да је промењена старосна структура пацијената јер су то раније били углавном средовечни људи, а да је сада значајан помак ка млађој популацији, радно способним људима од 25 до 35, као и од 35 до 50 година.

Батножић је указао да на лечење долазе целе породице, као и да не знају где су се заразили, али да млађи углавном наводе да су били и ресторанима и кафићима, а неки да су били на скијалиштима.

Ја молим да се придржавамо мера које је Кризни штаб донео - ношење маске, држање дистанце. Ако тога не буде, биће све гора и гора ситуација, поручио је Батножић.

Епидемиолошка ситуација прети да пређе у катастрофалну

Градски штаб за ванредне ситуације Града Ниша оценио је да је епидемиолошка ситуација ванредна, са претњом да пређе у катастрофалну, и да се од почетка епидемије бележи најоштрији раст броја заражених корона вирусом.

Градски штаб наложио је надлежним службама ригорозну контролу и надзор у поштовању прописаних епидемиолошких мера - појачан рад Комуналне милиције и комуналних инспектора уз асистенцију припадника олицијске управе, објављено је на сајту Града Ниша.

Наложено је ЈКП „Горица“ да предузме све мере епидемиолошке заштите током предстојећих Задушница - забрана окупљања више од пет особа на отвореном, држање физичке дистанце или обавезно ношење маске.

Налаже се ЈКП "Тржница" да предузме све мере поштовања епидемиолошких мера на зеленим пијацама и кванташкој пијаци, а Дирекцији за јавни превоз предузимање ригорозних мера контроле и надзора у поштовању мера у јавном градском саобраћају.

Градски штаб за ванредне ситауције Града Ниша донео је одлуку да у наредна два викенда бувља и ауто пијаца буду затворене.

Градски штаб апеловао је на грађане да се одмах, са првим симтомима који указују на заражавање корона вирусом, јаве лекарима у ковид амбулантама.

Штаб је позвао грађани који то желе да се пријаве за вакцинацију.

У Нишу је вакцинисано 80.000 грађана и Ниш предњачи по броју вакцинисаног становништва у Србији.

Дом здравља располаже свим врстама вакцине, наведено је у саопштењу.

Забрињавајући подаци у Врању, све више деце са симптомима

Доктор Слађан Станковић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању, изјавио је да се све више региструју средње тешке и тешке клиничке слике код оболелих од корона вируса, које захтевају хоспитализацију.

Станковић је за РТС рекао да око 20 одсто позитивних на дневном нивоу захтевају хоспитализацију и да то забрињава, јер су болнички капацитети пуни.

Навео је да је приметно изразито брзо ширење вируса и брзо заражавање скоро свих чланова породице, а да посебно брине то што се вирус шири међу млађом популацијом.

На питање да ли се Врањанци придржавају мера, Станковић каже да поштују мере, али да ситуација захтева предузимање додатних мера.

Морају да се предузму мере што се тиче угоститељских објеката и трговинских ланаца, ограничење и скраћење рада је неминовност и нужност, сматра Станковић.

Он је указао да се повећава број школске и предшколске деце са симптомима ковид инфекције.

EUR/RSD 117.5731
Најновије вести