И у Катедрали миса поводом 500 година пада Београда

БЕОГРАД: Надбискуп београдски Станислав Хочевар служио је вечерас у Катедрали узнесења Блажене Дјевице Марије у Београду свету мису за мир и праведност у помен браниоцима Београда који су пре 500 година освојили Турци, а којој су поред заменика градончелника Горана Весића и апостолског нунција Лучиана Сурианиа, присуствовали и представници свих верских заједница у Србији, као и епископи Стефан и Јустин.
m
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Годишњица пада Београда подстиче нас, не на нове редукционизме, сензације и робовање прошлости, него урпаво на ново заједништво, на сарадњу и праву слободу, рекао је надискуп Хочевар.

Нека нас ово свето славље усмерава управо на такве путеве будућности, додао је надбискуп који је захвалио градским челницима на иницијативи да се оџи заједнички помен браниоцима Београда.

Овим литургијским чином исповедамо управо ту стварност, (да смо рођени и живимо у историји, али је циљ и смисао нашег рођења и постојања метаисторија, оно што је надисторијско, трајно и вечно) сећајући се петстогодишњице пада нашег предивног града Београда, рекао је надбискуп.

С Божјом снагом пратимо све жртве тога пада у обновљени живот и уједно преображавамо овај наш у велике могућности за обонву наших односа, за живот у слободи заједништва и сарадње, рекао је надбискуп.

Наднискуп Хочевар нагласио је да ако желимо да искрено сарађујемо, онда не смемо бити протагонисти оних неодговорних медија који воле да шире сензације и да креирају атмосферу мржње, несношљивости и антипатије једних спрам других.

Надбискуп је за Танјуг изразио задовољство што је миса одржана и што су позив прихватили и предсавници осталих цркава и верскх заједница, као и то што је разговрао са рејс-ул-улемом чији је преставник Емин Зејнулах данас био у Катедрали.

Јако ми је драго да смо могли заједно обележити овај дан, да би што боље упознали истину, не само факте, већ због чега долази до неспоразумевања...Са овом светом мисом хтели смо да учинимо оно што сами не можемо...јер видимо како је тешко све усмерити путем разумевања, сарадње и заједништва, рекао је он.

Ккако је додао, тиме се шаље свима позив да треба стварно унапредити међурелигијсјки дијалог који је у служби помирења, читавог цоцевечанства, а код нас читавог становништва и да је наш диајлог надахнуће да би сви живели у миру, да нас прошлост не би делила и да би пробудила снагу за веће заједништво.

Горан Весић је за Тајнуг изразио захваланост што је надбискуп привхатио молбу да служи мису поводом пада Београда у руке Отоманске империје.

Данас смо имали сцену која говори какав Београд јесте, да су и православна и римокатоличка црква заједно обележиле тај тужан догађај, јутрос су у Храму били римокатолички свештеници, а представници патријарха вечерас у Катедрали, што говори колико је овај догађај важан за читаво хришћанство, рекао је Весић.

Тада су, како је подсетио, Бегорад бранили и католици и православци и заједно гинули за за слободу.

Подсетио је да је фрањевачки светац Јован Капистран 65 година пре пада Београда био најзаслужнији што је Београд био одбрањен и што га Отоманска империја после пада Цариграда није заузела.

То показује да имамо заједничку историју, да треба да негујемо заједништво и различитости, јер Београд припада свим грађанима без обзира на вероисповест и националност, нагласио је Весић.

Заменик градоначелника додао је да су у Катедрали били и преставници Исламске заједице, што, како је наверо, говори да сећајући се тог тужног догађаја за Београд, преставници свих конфесија, заједно са нама, гледају у будућности и како наш град може да се развија.

Nerazumno razu…
29.08.2021 • 01:23
I u Katredali misa povodom 500 godina pada Beograda - da li su mi mozdane vijuge toliko oslabile da ovakav naslov i slavlje povodom PADA Beograda, shvatam na pogresan nacin, ili je ovo greska u naslovu, te nisam u mogucnosti da razlucim, u ovim vremenima pomucenosti, sta je sta, ko je ko, zasto je ovako ili onako, po cemu se pamte istorijski dogadjaji u nekoj drzavi? Mnogo pitanja - malo odgovora. Postavljam pitanja sebi, ali bih bio zadovoljan da mi neko odgovori?
Nerazumno razu…
29.08.2021 • 01:53
Jer su me kroz svoje skromno skolovanje ucili da se slave OSLOBODJENJA I POBEDE nad neprijateljem, a porazi su se samo pominjali, da se nebi smo uljuljkivali (po obicaju) i tako zaboravljali ta nesalvna vremena.
Ne znam, mozda me pogresna intuicija navodi da slutim, da ove posete turskog predsednika Erdogana, Bih i Crnoj Gori, ne znace njihov povratak na Balkan, imajuci u vidu njegovu izjavu "da su u obavezi da vode racuna o ovim prostorima, radi mira". Kazem, ali ne mora da sam u pravu.
Nerazumno razu…
29.08.2021 • 02:06
Ali mi sva ova svetska komesanja, govore da buducnost sveta ne ide u pravcu onoga kako nam, svaki bogovetni dan, cantraju iznad glava, kako bi smo utuvili njihovu "zabrinutost" o svetskoj buducnosti, kada se svet zabavio velikim jadima. poput kovid virusa, te, u nekim drzavama, nasilnim putem vakcinisanja, a onima malo tolerantnijim ponudama u novcanim ili na neki drugi nacin, upodobljenim satisfakcijama. Na zalost, naroda u svetu, sve mi neki novi, do sada nepoznati "mirisi", govore suprotno.
Nerazumno razu…
29.08.2021 • 02:17
Sto bi neki rekli, a nisu porekli, moze da bidne, ali ne mora da znaci.
Ipak nikada nije na ustrb, da budemo oprezni, bar u ovim prevrtljivim vremenima, kad se nikom ne moze verovati, a prijetelja malo ili nikako. Gotovo ni za lecka.Sve se svodi da se nesto novo i nepoznato izrodi, a da velikasi - prokleto im carstvo - gladaju da upodobe svaki momenat njihovim nezajazljivim prohtevima. Valjda ce i narod otvoriti oci, posle njihovih uspavanki i progledati, na vreme. Samo da nas magle ne ometu.
EUR/RSD 117.5738
Најновије вести