Јовановић: Вакцинисано 508.000, заинтересовано милион

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за информационе технологије и еУправу Владе Србије Михаило Јовановић изјавио је јутрос да је до сада преко 508.000 људи вакцинисано, а да је интересовање за вакцинацију исказало скоро милион грађана.
Mihailo Jovanović Foto: Tanjug/video
Фото: Михаило Јовановић Фото: Танјуг/видео

Он је навео да је и око 19.000 ревакцинисаних, што значи да је до сада дато око 527.000 доза.

"Све ћемо више гледати бројке ревакцинације, јер од данас почиње ревакцинација, а од уторка почиње масовна ревакцинација. Скоро милион грађана је досад исказало интересовање преко портала еУправе да прими вакцину", истакао је Јовановић за РТС.

Он је објаснио да је ИТ систем који је успостављен и преко којег се грађани пријављују омогућио да оне категорије становништва које су Институт за јавно здравље "Батут", као и Министарство здравља означили као приоритетне буду прве на месту вакцинације.

"Просечна старост вакцинисаних је преко 65 година а управо је то једна од циљних група. Имамо и 43.000 здравствених радника који су такође приоритет као први ''на линији одбране од вируса''. Тај систем нам управо омогућава да позивамо суграђане по приоритетима за вакцинацију", навео је Јовановић.

Како је казао, ревакцинација је сложен и озбиљан логистички посао, а они који су пре три недеље примили прву дозу, тачно за три недеље долазе по другу.

"Истог дана за три недеље се прима ревакцина. Два дана пре тога добиће позив путем смс-а или мејла. Није потребно да доносе потврду коју су добили први пут, добиће нову потврду након ревакцинације", рекао је он и додао да грађани треба да се појаве на истом месту где су примили прву дозу те да ће се држава трудити да то свакоме и омогући.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести