Лончар: Србија није више у врху по броју новооболелих

БЕОГРАД: Србија више није на трећем месту у Европи по броју новооболелих од корона вируса, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.
korona hitna pomoc, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

"То је било пре недељу или можда пре десет дана, али то више није тачно. Не знам на ком смо данас месту, али нисмо близу врха ни случајно. По броју смртности, по броју тестираних, по броју оних који су задржани у болници, по свим тим резултатима смо убедљиво најбољи у региону и шире", рекао је Лончар гостујући на РТС-у.

Нагласио је да на скоро три милиона датих вакцина немамо ни 700 благих реакција, што је мање него код вакцинације против сезонског грипа.

Министар здравља је оценио да је досадањим мерама против епидемије направљен баланс изимеђу здравља и економије.

"Здравље и здравствени капацитети су нам били на првом месту, а водећи рачуна о привреди, о економији, направили смо најбољи баланс и то апсолутно показују сви резултати", нагласио је Лончар.

Он је рекао да разуме оне који нису задовољни, али да приликом одлучивања о мерама није било места емоцијама.

"Из ове перспективе није реално да скинемо маске у наредних неколико недеља, али тежимо томе да вакцинишемо три милиона људи што би дало оптимизам да ситуација буде под већом контролом", изјавио је Лончцар.

Замолио је да се не излази у јавност с таквим најавама и проценама, а грађанима поручио да се и за Васкрс не опуштају како бисмо за следећи могли нормално да се понашамо.

Нема гаранција да неће бити заражавања на летовању

Не могу да гарантујем да нека од земаља где наши грађани иду на летовање неће ући поново у неки нови талас заразе, али ће држава предузети све да они тамо оду безбедно, изјавио је вечерас министар здравља Златибор Лончар.

"Наше је да урадимо све да грађане који иду заштитимо максимално. Знам да су се ужелели мора, али препоручујем да то буде безбедно, а држава ће обезбедити све што се буде тражило да се несметано пелазе границе", рекао је министар гостујући на РТС-у.

Нема потребе за обавезном вакцинацијом

Нема потребе за обавезном вакцинацијом, јер имамо довољно вакцина и заинтересованих за вакцинациују, а и довољно вакцинисаних здравствених радника, изјавио је вечерас министар здравља Златибор Лончар.

Он је гостујући на РТС рекао да је и раније било довољно вакцинисаних лекара, али је проблем био недовољног броја вакцинисаних младих медицинских сестара, које су се плашиле да неће моћи да имају потомство.

Лончар је нагласио да је тај проблем решен након разговора који су обављени са медицинским сестрама у којима их ме објашњено да нема никаквог доказа да вакцина изазива стерилитет.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести