Министарство: Директори да поштују правилник о оцењивању

Министарство просвете упутило је данас допис директорима свих основих и средњих школа како би их још једном подсетили на обавезу поштовања Правилника о оцењивању

- што подразумева да се одмах по повратку у школске клупе, после паузе, деци не дају контролни и писмени задаци.

У допису се наводи да школе које одмах након дужих одсуствовања већине ученика због болести и непланираног прекида наставе због временских неприлика, реализују писане и усмене провере знања ученика, не примењују постојеће правилнике о оцењивању ученика у основним и средњим школама.

Из Министарства просвете подсећају директоре основних школа на обавезу прописану чланом 12, став 3 Правилника о оцењивању ученика у основном образовању и васпитању и директоре средњих школа на обавезу прописану чланом 15, став 3 Правилника о оцењивању ученика у средњем образовању и васпитању, у вези са начином промене распореда провера знања, што је задатак одељенских већа.

"Коначно, ненајављене провере знања, писане и усмене, од чијих резултата зависе закључне оцене, доводе у питање кључне функције и принципе оцењивања", наводи се у саопштењу министарства просвете.

У постојећим околностима, како кажу, када још увек постоје проблеми са редовношћу похађања наставе, потребно је да се планира динамика испитивања и оцењивања ученика која ће у највећој мери бити прилагођена ученицима.

У Министарству просвете кажу да је данашњи допис упућен након бројних позива и писаних представки родитеља ученика министарству што указује да поједини директори основних и средњих школа нису уважили препоруке Министарства у вези са наставком рада у школама, а посебно у делу који се односи на оцењивање ученика и реализацију писмених задатака, контролних вежби и усменог испитивања.

Због тога је Министарство упутило допис директорима свих основих и средњих школа како би их још једном подсетило на обавезу поштовања правилника о оцењивању.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.8360
Најновије вести