Гојковић: Актуелне мере дају резултате, нема ублажавања

БЕОГРАД: На данашњој седници Кризног штаба анализирана је тренутна епидемиолошка ситуација у Србији и констатовано је да актуелне мере дају резултате, саопштио је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.
zoran gojkovic, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Гојковић је, после седнице Кризног штаба, у изјави новинарима рекао да и даље постоји велики број новозаражених грађана.

"Свакодневно се тај број повећава минимално на претхнодни дан што говори да увсојене мере делују. Тај број је и даље висок и једноставно потребно је да наставимо што смо радили до сада да се сви максимално придржавамо постојећих мера и да се вакцинишемо. Вакцине су оно што нас једино може дугорочно извући из епидемије", нагласио је он.

Указао је да је анализиран и захтев Министарства просвете да се омогући првенствено ђацима који су од почетка године на онлајн настави, уз све могуће епидемиолошке мере, да се оцењују у малим групама у школама где постоји таква могућност.

Министарство ће, најавио је, у кординацији са локалним самоуправама покушати да изнађе могућности да ученици, где је неопходно да се оцене, а за то је потребан лични контакт, дозволи да то ураде.

Гојковић је додао да је данас разговарано и у вези уласка грађана Србије у земљу који су потпуно вакцинисани.

Влада ће уредбом, како је објаснио, прецизирати да сви они који буду потпуно вакцинисани, са потврдом о вакцинацији из Србије, добију могућност да уђу у земљу без ПЦР теста и без изолације.

Исто важи и за стране држављане, који ће без ПЦР теста и карантина моћи да уђу у Србију, ако су потпуно вакцинисани вакцинама из Србије.

"Потпуна вакцинација подразумева две дозе Фајзерове, Спутњик В И Синофарм вакцине. С обзиром да АстраЗенека у овом тренутку има само једну дозу, подразумева се да је једна доза у равни са ове три вакцине које захтевају двоструку имунизацију", објаснио је Гојковић.

Он је додао да се држава припрема за Ускрс, и то не само католички, већ и православни за шест недеља, па ће се о мерама за тај период разговарати.

Гојковић је казао да актуелне мере остају до даљег на снази, јер доприносе да нема експоненцијални скок заражених.

„Да нема мера тај број би био сигурно вишеструко већи. До следеће седнице Крузног штаба не разговарамо о попуштању мера“, поручио је он.

Казао је да држава чини све да помогне свима који немају могуцнност да привређују и нагласио да је најбољи економски подстицај у овом тренутку вакцинација.

Он је подсетио да је до сада вакцинисано око 1,3 милиона људи, да је скоро 900.000 потпуно имунизовано.

“Што више се грађана вакцинише мања могућност да се разболе, и фактички никаква могућност да имају леталан исход. Сви који су потпуно имунизовани и где је прошло две до четири недеље од ревакцинације нису животно угрожени, нико од њих није имао изузетно тешку клиничку слику. Можете да се разболите, али основна поента вакцинације је да се не разболите тешко", објаснио је Гојковић.

"Уколико будемо поштовали мере на даље очекујемо да ће са повећаним бројем вакцинисаних број новозаражених почети да пада. Усталили смо се на веома виском броју и зато нема попуштања мера. Али стриктном применом епидемиолошких мера и вакцинацијом, видели смо на примеру Израела и Велике Британије, након две недеље почиње да пада број заражених. Зато сада све зависи од нас колико будемо поштовали мере И колико се будемо вакцинисали", казао је он.

Рекао је да је Кризни штаб на дневном нивоу комуникације, да се састаје у зависности потреба, као што су данас били захтев Министарства просвете и уредба о уласку у земљу.

Упитан када ће се Кризни штаб поново састати, рекао је да ће сигурно до краја недеље.

Гојковић истиче да са свих састанака Кризни штаб излази са јединственим ставом.

“Наравно да има полемике на састанку, јер свако има право да изнесе своје мишљење, али далеко смо од тога да неко напушта Кризни штаб. Велика већина потенцирала је да жели да остане до краја. Ми смо на пола пута избављења из канџи короне“, рекао је он.

Упитан за карантин за контакт особе заражених, Гојковић је појаснио да сви који у свом домаћинству имају неког укућана који је оболео, морају да иду у изолацију.

То, додаје, не важи за оне за које се зна да су прележали корону, оне који су се вакцинисали и здравствене раднике.

„Људи који нису заражени короном, који болују од неких других болести можда су највећи губитници свега овога“, констатовао је он, додајући да се не може дозволити да инфективна болест хара, да се мешају у болници нонковид и ковид пацијенти.

„До сада смо у здравственом систему успели да немамо интерхоспиталних инфекција, што је огроман успех здравственог система“ рекао је он.

Гојковић је указао да се људи разбољевају и од других болести и да је због тога апел да се што више грађана вакцинише, јер се тиме смањује притисак на болнице.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести