Нинине мустре: Избори после избора

Недавно су у нашој земљи били избори. Појединци су се жестоко трудили да задрже своје позиције деценијама чуване, а други су бирали коме од њих да у томе помогну,

зарад сопствених интереса. Сад кад је то прошло, остаје један празан простор у медијима, пријатељским сусртима, свакодневним ћаскањима и на друштвеним мрежама, простор који су теме избора попуњавале.

Шта нам је сада чинити и шта ће нам сада бити теме? Имам предлог за једну мустру која уз мало труда, баш као и свака мустра, може да се савлада и примени: да имамо изборе, свесне изборе, свакога дана! Мустра као једини услов има обавезу да од ње има користи за свакога и да не штети никоме. Ти се избори разликују од ових на државном нивоу, јер то су лични избори. Ту је свако у праву, јер бира искључиво за себе, а у корист свих, тј. без да наштети икоме. У односу на то чиме се ко бави, шта кога занима и покреће, свако прави личне, свесне изборе свакога дана и не препушта случају, шефу, политичару нити било коме другоме, да буде одговоран за оно што следи након тих избора.

Ако је истина да једно друштво чине сви појединци, а не само политичари или неке истакнуте личности, онда би било корисно да сви ти појединци својим свесним изборима одаберу један квалитетнији, испуњенији и радоснији живот. Неке изборе смо препустили другима, они представљају нашу вољу и надамо се да ће је спровести онако како су нам обећавали пре избора.

Тако систем функционише – за сада! Али постоје избори које може и које треба сваки појединац да прави, а овде ћу навести почетну листу коју свако може да допуни: да покупим папирић на улици (иако га нисам ја тамо бацила) и да га убацим у најближу канту за смеће; да засадим ове године барем једно стабло у свом месту или негде у окружењу, најбоље храст, можда гинко или неку воћку; да помогнем бакици да пређе улицу или јој понесем торбу до куће; да будем љубазна према свима које данас сретнем, да им поклоним осмех и можда неку лепу реч; да прећутим критику коју пожелим да изнесем, јер зашто бих морала ја увек да будем у праву; да купим нешто на пијаци од малог, домаћег произвођача; да се захвалим некоме ко само обавља свој посао, попут продавачице, чистачице или медицинске сестре; да возачу аутобуса пожелим добар дан; да седнем негде у природу, а не у загушљиву биртију...допуните ову листу сами.

Прилика за личне свакодневне изборе има толико, да када их не бисмо игнорисали, него им пажљиво и свесно приступали, овај свет би убрзо био једно сасвим другачије место. Није то претпоставка, то је чиста логика. Овим изборима добијамо чистије окружење, више кисеоника, више плодова, радосне старије грађане чија се радост преноси на потомство, много љубазних људи јер је љубазност „заразна“, а и срећних, јер боље бити срећан него доказивати да си у праву, подржавамо произвођаче којима је стало до породице и окружења, а не само до профита по цену отровних састојака који појефтињују производњу, мотивишемо људе да још савесније обављају своје друштвено корисне послове од чега опет сви имају користи и повезујемо се са природом, враћајући се тако себи и својим основним људским потребама и вредностима. Изборна кампања траје свакога дана и значајнија је од оне медијске. Избор је на нама! Јер свако је од нас носилац листе која се зове Живот.

Нина Мартиновић Армбрустер
www.ninamartinovic.com

EUR/RSD 118.5465
Најновије вести