Нинине мустре: Све је могуће

Више није потребно да верујемо у чуда да бисмо поверовали да је све могуће. Таман кад помислимо да више ништа ново није могуће открити, појави се неки нови изум, још невероватнији од претходног.

И када помислимо да је ту крај, да нема даље, боље или више, појави се нешто још невероватније... Ко мало стави прст на чело, приметиће да је тако последњих двадесетак година. Технолошки развој толико је убрзан, да чак ни они најобавештенији не могу да похватају све конце. И то само у оним областима које су доступне широј јавности. Шта се кува на оним нивоима где је сам врх науке, чија открића још увек нису доступна обичним људима, о томе само можемо да маштамо.

При том, можемо да будемо сигурни да свако наше маштање има огромне шансе да се кад-тад обистини јер, све је могуће! Можда међу вама има оних који верују да је могућа телепатија па чак и телепортација. Што да не? Па и причање са особом која је на другом крају света, без жице, па још и да једно друго видимо, пре само десетак година спадало је у домен научне фантастике. А ево данас сваки мало јачи мобилни телефон управо нам то омогућује. Ко може за било коју замисао да каже да неће моћи да се оствари за десетак година? Технологија муњевитом брзином доноси промене у наше животе, али колико год да је наш ум, који ту технологију ствара, напредан, толико смо некако запустили своју свест која је заглављена хиљадама година. На том плану дешавају се неки помаци на боље тек последњих неколико деценија. При томе изузимам појединце попут Тесле и њему сличних (мада су ти ретки) који су успели да своју свест развијају упоредо са својим умом, него мислим на масовно померање свесности.

За разлику од технолошког напретка, овај са свешћу је брзине пужа. Немам информације о томе ко је дозволио толику разлику, али свесност која каска за умом неминовно доводи до злоупотребе свега онога што је тај ум успео да смисли. Зато што на овом нивоу свести на којем смо, врло смо лака мета за манипулацију. За тили час нас уз помоћ реклама, филмова и разних емисија убеде да имамо непријатеље на све стране, да немамо довољно свега што нам треба, да ће нестати нечега што нам је потребно, да ће нам неко нешто отети, да нам треба још, и још, и још, и још... и нико нас не учи да се задовољство стиче изнутра, него мислимо да морамо нешто да имамо, неког да поседујемо и да смо у нечему посебни, како бисмо били задовољни. Џокер из рукава онима који манипулишу другима је страх. Када ситни страхови превладају у свести, онда од свих људи видимо непријатеље, бојимо се несташице па гомиламо све оно што су нас убедили да нам је потребно, почињемо да отимамо од других да нама не би нешто отели и стално хоћемо још, и још, и још, и још... И тако набављамо најновији телефон јер верујемо да ће нам нова технологија донети задовољство. А да нема те тако моћне, нове технологије, можда бисмо мало више пажње посветили својој свесности па бисмо почели да вежбамо телепатију. Почнемо једноставно, једна особа замисли број, друга погађа који је број замислила. После пређемо на групу предмета, касније на компликованије појмове... А када увежбамо телепатију, нестају манипулације, јер све се зна, нестаје непознато и страх од њега. А када страха нестане, стварно је све могуће. Једва чекам тај дан.   

ninamartinovic.com

 

 

EUR/RSD 118.3742
Најновије вести