Од прошле недеље око 400 миграната сместило се у центре

Од прошле недеље у центре за азил сместило се око 400 миграната који су боравили у неадекватним условима у центру Београда,

а из Комесаријата за избеглице поново апелују на мигранте да потраже смештај у центрима и склоне се са ниских температура.

Како се наводи у саопштењу Комесаријата, захваљући напорима запослених који су непрестано на терену, на улицама, у баракама и гаражама више нема рањивих категорија као што су жене и деца, већ су они смештени по центрима за азил.

Из Комесаријата упозоравају да мигранти треба да буду смештени искључиво у званичним центрима за азил и поручују да ће сваки мигрант који се обрати било ком центру бити смештен и наћи спас од хладноће.

"Подсећамо да сви мигранти смештени у центрима имају три оброка, топлу собу и здравствену негу и још једном позивамо све мигранте да се обрате за смештај", стоји у саопштењу.

Комесаријат за избеглице и миграције, у сарадњи са државним институцијама и међународним организацијама, улаже максималне напоре да се тренутна ситуација превазиђе и нико не смрзне напољу.

Напомињу да центри за азил нису затвореног типа, али да постоје правила понашања у центрима, која регулишу улазак и излазак.

"Натписе у појединим иностраним медијима, где се редови за храну испред барака у центру Београда пореде са сликама Стаљинграда из Другог светског рата, када су немачки затвореници на екстремно ниским температурама чекали у редовима за храну, видимо као хипокризију и непрепознавање огромних напора које наша земља улаже пружајући помоћ хиљадама миграната", оцењује се у саопштењу.

Права слика напора Комесаријата су, како се истиче, слике смештаја у центрима за азил, које показују право стање и праву разлику у условима.

Запослени у Комесаријату ће наставити да 24 сата дневно, целе године пружају помоћ мигрантима у центрима за азил, а на располагању су и мигрантима ван званичних смештајних капацитета, који им се у сваком тренутку могу обратити за помоћ, додаје се у саопштењу.
(Танјуг)

EUR/RSD 119.1889
Најновије вести