Патријарх српски Порфирије и Стјуарт Пич о развоју српско-британских односа

БЕОГРАД: Патријарх српски Порфирије разговарао је данас у Патријаршијском двору у Београду са Стјуартом Пичом, специјалним изаслаником британског премијера за Западни Балкан, о развоју српско-британских односа и традиционално срдачној сарадњи између Српске православне цркве (СПЦ) и Англиканске цркве.
patrijarh porfirije, tanjug
Фото: Tanjug

У срдачном, пријатељском и отвореном разговору патријарх је подсетио да свестрани развој српско-британских односа посебно учвршћује срдачан однос који традиционално постоји између Српске православне цркве и Англиканске цркве, саопштено је из СПЦ.

Патријарх је нагласио да су врата Патријаршијског двора отворена за чланове англиканске заједнице у Србији који деценијама, још од времена блаженог спомена патријарха Германа, празник Силаска Светог Духа на Апостоле молитвено прослављају у Патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог.

Патријарх Порфирије и Стјуарт Пич су током разговора, који је протекао у амбијенту међусобног разумевања, анализирали тренутну ситуацију у Србији и региону и исказали обострану подршку дијалогу, како између цркава и верских заједница, тако и између свих осталих политичких и друштвених струкутра.

''''Дијалог доживљавамо као јеванђелску дужност и мисију, јер као хришћани сваког човека видимо као брата, као ближњег, и стога смо увек спремни на дијалог'''', поручио је патријарх Порфирије.

Пријему је присуствовала амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Меклауд.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести