Кризни штаб одлучио: Затварање од вечерас, неће бити забране кретања

БЕОГРАД: Од вечерас до понедељка у Србији ће све бити затворено, осим прехрамбених објеката, апотека и пумпи, у циљу спречавања ширења корона вируса, саопштила је премијерка Ана Брнабић након седнице Кризног штаба.
k
Фото: Tanjug (Slobodan Miljević)

Кризни штаб је донео одлуку да се пооштре мере, од вечерас до понедељка у Србији ће режим рада и жвота бити као протеклог викенда, дакле неће радити ништа осим прехрамбених продавница, апотека и пумпи, рекла је Брнабић новинарима.

Брнабић је рекла да неће бити уведен полицијски час, нити потпуна забрана кретања.

Премијерка је додала да ће мере важити пет дана, иако је медицински део Кризног штаба тражио да буду 14 дана.

Потребно је да додатно успоримо живот у Србији, како бисмо видели да бројеви новозаражених стагнирају, и ово је пре свега као подршка нашим здравственим радницима, рекла је Брнабић.

У понедељак ће се видети шта даље, то ће зависити од свих нас, рекла је Брнабић и апеловала на максималну дисциплину, разумевање ситуације у којој се налази здравствени сектор, који ради у тешким околностима већ годину дана.


Појачаће се инспекције у скијалиштима

Премијерка је изјавила да ће на скијалиштима сви ресторани и кафићи бити затворени, изузев у хотелима где ће бити отворени само за госте.

Брнабић је истакла и да ће се појачати инспекције у скијалиштима.

Скијалишта раде, иако је Кризни штаб захтевао да се у потпуности затворе. Мислим да није реално да се неко зарази на стази, већ се то догађа у кафићима и ресторанима. Ми ћемо сада затворити кафиће и ресторане, као што је било за викенд, рекла је Брнабић након седнице Кризног штаба.

Она је поновила да је реч о компромису, али и да верује да ће Кризни штаб инсистирати да се скијалишта затворе у потпуности.


Ово је компромисно решење. Дуго смо и жустро разговарали око мера, покушавамо и даље да нађемо најбољи могући баланс између заштите здравствених радника, заштите радних места и подршке привреди и менталног здравља нације, рекла је Брнабић.

Она је рекла да ће се влада трудити да ради на додатном повећању капацитета за тестирање, на додатном тестирању на границама, како би се и ту појачала контрола.

И данас ћемо, током дана, разговарати са онима који су у привреди посебно угрожени овим мерама - додатни разговори са угоститељима, али и са музичарима, фотографима, свима који изузетно трпе због мера, које су неопходне да би се заштитило здравље, рекла је Брнабић.

Пренела је да је јуче имала два састанка са председником Александром Вучићем у вези са мерама, њиховим утицајем на привреду, али и на људе, пре свега младе, који у том смислу, највише трпе и осећају психолошки да им пролази младост у ковид режиму.

Разговарали су, такође, и с министром финансија око додатних мера подршке угоститељима, музичарима, власницима биоскопима.

Фото: Tanjug (Slobodan Miljević)

До почетка следеће недеље план о обавезном тестирању

Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће бити удесетостручени капацитети ПЦР тестирања у Србији и да ће до почетка следеће недеље бити донет конкретан план о тестирању свих који улазе у нашу земљу и на који начин ће се то спроводити.

Интенција је да повећамо капацитете, а посебно на границама како би сви који узлазе били тестирани. Тренутно правимо план како и чим будем имала конкретне информације обавестићу јавност. Видећемо да ли ће бити о трошку државе или тих људи, као и да ли ће се правити разлика између наших и страних држављана, навела је Брнабић договарајући на питања новинара.

Рекла је да ће до почетка следеће недеље бити донет конкретан план и да је циљ да се удесетоструче капацитети за ПЦР тестирање.


Не могу ништа да обећам осим да ћемо се трудити да свима њима колико год је могуће помогнемо да преживе све ово и на крају крајева да изадемо из овога као победници, рекла је Брнабић.

Она је навела да се очекује да масовна вакцинација почне да даје озбиљне резултате и да бројеви почну да стагнирају.

Зато је апеловала још једном на све грађане да се вакцинишу.

Нећемо моћи да прогласимо победу док читава земљина кугла не стекне колективни имунитет, али ми покушавамо да нађемо најбољи одговор на кризу, рекла је Брнабић.

Још нема услова да раздвајамо вакцинисане и оне који нису

Премијерка је пренела новинарима да је једна од тема Кризног штаба и раздвајање грађана који су вакцинисани од оних који нису по питању мера и истакла да још не постоје услови за то пошто има доста грађана који нису пријављени, а желе да се вакцинишу, као и оних који не могу да се вакцинишу из здравствених разлога.

Нисмо данас разговарали о томе, али то јесте једна од тема на Кризном штабу. Покушавамо да балансирамо и не правимо разлику између вакцисаних и оних који нису, како не бисмо дискриминисали грађане који нису вакцинисани, рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара и напоменула да још није обезбеђена вакцина за све који би желели да се вакцинишу.


Вакцинишите се, вакцина једини пут из ове ситуације

Премијерка је изјавила да је задовољна током вакцинације у Србији, али и апеловала још једном на грађане да се вакцинишу, јер је то једини пут да се изађе из ове ситуације.

Задовољна сам како протиче вакцинација у Србији. Сваког дана имамо између 10.000 и 12.000 новопријављених за вакцинацију, али и има оних који се не пријављују, па смо од суботе кренули да отварамо пунктове за оне који се нису пријавили и то добро иде, рекла је Брнабић новинарима после седнице Кризног штаба.

Премијерка је пренела да је и председника Александра Вучића замолила да поново искористи свој утицај и замоли партнере из Кине да нам раније пошаљу додатне количине вакцине.

Додатни контигнет од 500.000 вакцина требало је да дође почетком априла, али да покушамо да то дође до краја марта, како би се овај тренд вакцинације наставио, рекла је Брнабић.

Она је додала да је јуче у Србију стигло 16.380 вакцина Фајзера, што је Србији, каже, "ни за један дан".

У понедељак ће стићи нови контигент, од 60.000 Фајзер вакцине, а до краја недеље и нове количине "Спутњик Ве" вакцине.

Имамо још АстраЗенеке која је фантастична, али због негативне кампање људи размишљају да ли да се вакцинишу. Она брзо ствара антитела, баш зато је друга доза за 12 недеља. Људи да верују АЛИМС, уверени смо потпуно у безбедност те вакцине, СЗО такође, и молим људе да немају дилеме и да се вакцинишу. Свака вакцина је боља него да останете незаштићени, рекла је Брнабић.


Ипак, још увек Србија има више вакцинисаних него пријављених за вакцине, додала је премијерка.

Зато не можемо да уводимо такве мере, ако не обезбедмо толико вакцина и све док не знамо да су сви који желе вакцинисани. Имате људе који из здравствених разлога не могу да се вакцинишу. Апелујем још једном на све људе који могу да приме вакцину да се пијаве за вакцинацију, јер тако штитимо и оне који не могу да се вакцинишу, поручила је Брнабић.

Нагласила је да је и због тога вакцинација грађанска дужност и обавеза.

Вртићи ће радити, нижи основци вероватно од понедељка онлајн

Ана Брнабић је изјавила да вртићи настављају да раде, док ће нижи основци од првог до четвртог разреда вероватно од понедељка, бар на недељу дана, прећи на онлајн наставу.

Вртиће не можемо да затворимо, тако да они настављају да раде, али је потребан маскималан опрез и поштовање мера. Ако постоје васпитачи и васпитачице који још нису вакцинисани, позивам их да нам се обрате да то заврше што пре, поручила је Брнабић.

Када је реч о нижим основцима, и они ће вероватно од понедељка бити на онлајн настави, пошто је и то била препорука Кризног штаба, додала је премијерка.

Како је рекла, систем за онлајн наставу је спреман за ниже основне, али је потребно одређено време да се за то припреме и родитељи.

Каже да ће се размотрити шта како ће надаље бити по питању основаца од првог до четвртог разреда и да све опције долазе у обзир, као и да ће се држава трудити да све школе буду затворене.

Ако негде постоји озбиљна потреба видећемо да ли можемо да отворимо. Ово су, међутим, ванредне околности и морамо да видимо како можемо да правимо компромисе да би наша деца била сигурна, објаснила је она.

Упитана да ли данас донете мере представљају компромис због захтева медицинског дела Кризног штаба, Брнабић каже да је то свакако компромис, као што су и сва до сада решења била компромисна.

Додаје да је став Кризног штаба да би те мере требало да важе на период од 14 дана.

Рад Кризног штаба је изузетно тежак, спекулише се како су жустре седнице Кризног штаба и колико има разлика између политичког, приведног дела и медицинског дела... Али, то је сасвим нормално и рад Кризног штаба је пример како се рад и у тешким околностима, како се постижу компромиси и гура даље. Сви и даље разговарамо и сучељавамо аргументе, казала је.

Додаје да сви ту буду помало незадовољни, али да мере, ипак, дају добре резултате.

Да немамо компромисе или би привреда пропала или би потпуно пукао здравствени систем. Овако сви заједно и даље држимо главу изнад воде. Имамо много жустрих расправа, али и даље гурамо и компромисима идемо у правом смеру, поручује премијерка.

На питање зашто је у више наврата одлагана седница Кризног штаба, Брнабић је рекла да је разлог за то покушај да се пронађе компромис и сагледавање ситуације из свих углова.

Први и најважнији је, каже, здравствени сектор, заштита зравствених радника и здравља и живота грађана, а други угао привреда, која мора да ради, да би људи имали од чега да живе и да би се пунио буџет, који, каже, сваки дан има ванредне трошкове за борбу проив корона вируса, казала је.

Морате да чувате и привреду да бисмо могли да се боримо против вируса, а та борба је незамисливо заједно, рекла је Брнабић.

Трећи стуб је, понавља, ментално стање нације, јер се људи не могу држати дуго затворени.

У односу на све то вагамо. Није било седнице, али ми смо радили и у суботу, недељу, јуче, разговарали и са председником да видимо како и он сагледава ситуацију и какав савет може да пружи, како да урадимо најбоље, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести