Почетком априла шест рата “Доситеје”

За добијање стипендије “Доситеја” Фонду за младе таленте Министарства омладине и спорта пријавило се више од 2.000 најбољих студената завршних година основних и мастер студија

 у Републици Србији, а ко ће се од њих наћи међу 850 потенцијалних стипендиста из редова студената заврших година основних и 400 са завршних година мастер студија, знаће се до краја овог месеца, када би требало да буду објављене прелиминарне листе.

Затим следи још жалбени рок и потписивање уговора с овогодишњим стипендистима. Очекује се да првих шест рата стипендије (за октобар, новембар, децембар, јануар, фебруар и март) стигну почетком априла, док ће се преостале четири месечне рате, за април, мај, јуни и септембар, исплаћивати најкасније до 20-ог у месецу за претходни месец, осим за јул и август који нису наставни месеци, те за њих не следује ни месечна апанажа.

- Фонд за младе таленте у марту ће расписати и Конкурс за награђивање ученика средњих школа који су постигли изузетне успехе на признатим републичким и међународним такмичењима из свих научних области, уметности и спорта у прошлој години - каже министар омладине и спорта Вања Удовичић. - Награде по овом конкурсу крећу се од 20.000 до 200.000 динара по ученику.

По речима министра Удовичића, крајем јуна планирано је расписивање Конкурса за стипендирање студија другог и трећег степена на универзитетима земаља чланица Европске уније, Европске асоцијације за слободну трговину и на водећим светским универзитетима за наредну школску годину, а крајем календарске године планирано је расписивање конкурса за стипендију “Доситеја” за школску 2017/18. школске године.

Поред стипендирања студената и награђивања средњошколаца, бригу о младима овај фонд ће наставити и сарадњом с компанијама и институцијама у нашој уземљи и организацијом стручних програма, радионица, стручних пракси и запошљавања за стипендисте Фонда,како би им се обезбедили што бољи услови за стручно и професионално усавршавање предвиђено уговором који су као добитници ових стипендија потписали.

Д. Д.
 

EUR/RSD 118.4779
Најновије вести