У понедељак стиже супстанца за Спутњик В

МОСКВА: Министар у Влади Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом, Ненад Поповић, најавио је да ће сутра у Србију бити допремљена значајна количина супстанце за производњу вакцине Спутњик В на Институту Торлак.
n
Фото: inovacije.gov.rs

Ради се о количини супстанце довољној за производњу преко 250.000 доза компоненте 1. После десетак дана, према најавама наших руских партнера, у Србију би требало да буде допремљена супстанца за производњу исте количине вакцина компоненте 2. Очекујемо да ће Торлак у следеће две недеље имати око 550.000 вакцина Спутњик В компоненте 1 и компоненте 2, рекао је Поповић.

Он је у саопштењу навео да ће након производње вакцине на Торлаку, по 18 узорака од сваке серије, бити упућено на руски Институт Гамалеја где ће се извршити контрола узорака, а после тога вакцине ће моћи да буду пуштене у промет.

Очекујемо да се то догоди у року од три недеље од када узорци пристигну у Гамалеју, навео је Поповић који се налази у Москви.

Он је истакао да ће супстанца редовно пристизати у Србију, по динамици коју су утврдиле српска и руска страна, све до испуњења уговора који, у почетној фази, подразумева производњу четири милиона вакцина.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести