Српски патријарх позвао на јединство и заједништво

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Сто година од уједињења локалних епархија Пећке Патријаршије у јединствену Српску православну цркву обележава се данас у Сремским Карловцима, где је српски патријарх, у обраћању пред неколико хиљада верника, поручио да је овај велики јубилеј празник јединства и слоге.
patrijarh porfirije, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Позивамо наш верни народ у земљи и расејању да упркос свим искушењима остане истрајан у заједништву у крилу своје мајке цркве", поручио је патријарх Порфирије пред неколико хиљада верника окупљених испред Саборне цркве у Сремским Карловцима.

Процес уједињења СПЦ почео је и завршен у Сремским Карловцима 12. септембра 1920. године.

Патријаршија је укинута 1766. године, а српски православни народ живео је у четири државе, подељен у шест регионалних цркава. Стварањем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца биле су у једној држави, што је омогућило да се сједине и успостави Патријаршија уједињене аутокефалне православне цркве.

Патријарх српски Порфирије рекао је да је Српска православна црква тада призната као сестринска црква свих православних цркава.

"Ово је велики празник јединства и слоге. Дан када је од свих призната општа свест о јединству наше свете православне цркве у историји. Ми данас после стотину година радосно објављујемо и прослављамо овај историјски догађај било да живимо у матици било у некој од српских или околних земаља,или у расејању", поручио је патријарх.

Он је рекао да је у свим недаћама Српска православна црква делила и радости и туге читавог српског народа.

"Патријаршија српска је била и остала симбол народног јединства и онда када је државно устројство и јединство бивало разбијено. Због свега тога, ми ових дана када се сећамо подвига наших предака који су жудили за јединством и за њега се борили и јединство цркве остварили, озарени светлосћу васкрсења Христовог шаљемо благослов свој пуноћи наше српске православне цркве. Позивамо наш верни народ у земљи и расејању да упркос свим искушењима остане истрајан у заједништву у крилу своје мајке цркве", поручио је окупљенима патријарх Порфирије.

Света литургија почела је у 9.00 часова, коју је служио патријарх српски Порфирије са владикама и свештенством Српске православне цркве.

Након литургије и обраћања уследило је редовно мајско заседање Светог Архијерејског Сабора.

Посланица СПЦ: Патријаршија симбол народног јединства

Са заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве (СПЦ) у Сремским Карловцима, патријарх Порфирије упутио је данас посланицу поводом прослављања 100 година обнове Пећке патријаршије, односно уједињења свих српских црквених области у једну, Српску патријаршију, саопштила је Информативна служба СПЦ.

У посланици се наводи да је овај велики празник, заправо празник јединства и слоге, када је од свих потврђена свест о јединству и континуитету СПЦ, која је у свим невољама делила и радост и тугу српског народа, а Патријаршија била и остала симбол народног јединства и онда када је државно устројство и јединство бивало разбијено.

Наводи се да велики јубилеј лане није могао бити обележен због епидемије корона вируса и подсећа да је СПЦ, од незаконитог и насилног укидања Пећке патријаршије 1766. године, живела подељена у митрополије и епископије у различитим државама, али да се и у таквим условима свака црквена јединица старала да очува духовни и национални идентитет своје пастве и обезбеди опстанак српскога народа.

Коначно је, после победе у Великом рату и стварању државе јужних Словена, 12. септембра 1920. године у Сремским Карловцима, одржан Сабор архијереја на коме је, после 154 године успостављено и канонско и административно јединство и свечано проглашена обновљена Пећка Патријаршија, односно Српска православна црква, на подручју њене историјске и канонске јурисдикције, наводи се у посланици.

Додаје се да је Свети архијерејски сабор СПЦ 28. септембра исте године, најугледнијег архијереја тог доба, митрополита београдског Димитрија, изабрао за првог патријарха обновљене патријаршије.

EUR/RSD 117.4015
Најновије вести