После првог круга уписа: Гимназије углавном попуњене

На листи жеља ученика који се нису уписали у једну од новосадских средњих школа и гимназија у првом кругу могло би се наћи 27 образовних профила који нису попунили разреде.
d
Фото: Dnevnik.rs

У билингвалним одељењима природно-математичког смера Гимназије „Јован Јовановић Змај” остало је још понеко место: у српско-француском седам, у српско-немачком два, а у српско-руском само једно. За ученике са посебним способностима за математику има још десет клупа, за физику 13, а рачунарство и информатику пет.

За ученике са посебним способностима за филолошке науке у Карловачкој гимназији, у српско-руском одељењу непопуњено је седам места, а на географији и историји три.

Медицинска школа „7. април” није попунила једино разред медицинских сестара – техничара који наставу слушају на мађарском. Тамо је остало још 15 места за која се тражи минимални просек од 62,22 бода.

Пољопривредна школа са домом ученика у Футогу може примити још 12 ученика на смер пољопривредни произвођач, за који треба бар 45,31 поен, и исто толико будућих руковалаца – механичара пољопривредне технике, где је праг пролазности у првом уписном кругу био 43,85 бодова. На образовном профилу цвећар-вртлар остало је 11 слободних клупа (44,74), а у разреду пољопривредних техничара са наставом на мађарском језику чак 27 (68,39), док их је у одељењу техничара хортикултуре 24 (51,94).

У Средњој машинској школи непопуњено је 18 места на смеру бравар-заваривач (43,17), 12 у оде­љењу индустријски механичар (47,42), осам међу инсталатерима (45,24) и 26 међу оператерима машинске обраде (48,7).

Електротехничка школа „Михајло Пупин” испунила је уписну квоту на свим образовним профилима сем у одељењу електротехничар рачунара с наставом на мађарском, где може примити још девет ђака, с тим што је праг пролазности у првом уписном кругу био 53,68 бодова.

У Техничкој школи „Павле Савић” на располагању је шест смерова у којима нису попуњена места. То су пекар – 22, месар – осам, оператер у прехрамбеној индустрији – 12, прехрамбени техничар – девет, техничар за биотехнологију – 12, те техничар за прераду нафте и гаса – 15.

Техничка школа „Милева Марић Ајнштајн” може примити још четири тапетара-декоратера односно обућара и три декоратера зидних површина.

У Школи за дизајн „Богдан Шупут” остао је непопуњен само мађарски разред техничара дизајна графике, у који примају још 12 ђака.

Коначни распоред ученика по школама у другом уписном кругу биће објављен у среду, 14. јула, до 24 часа, а подношење пријаве за упис непосредно у средњој школи резервисано је за 16. јул, између 8 и 15 сати.

Распоређено 85 одсто ђака

У првом уписном кругу по средњим школама и образовним профилима у Србији распоређено је 60.347 ученика, од којих је по прве три жеље распоређено 85 одсто ђака, саопштило је јуче Министарство просвете.

По првој жељи распоређено је 38.098, по другој 8.845, а по трећој 4.355 ученика, док је нераспоређено њих 1.304.

Сви нераспоређени ученици моћи ће у другом уписном кругу да конкуришу на 13.394 места.

Предаја листе жеља у другом уписном кругу обављло се јуче електронским путем - за кориснике Ес-дневника или директно у основним школама.

Уколико неко и у овом кругу не искаже реалне жеље, имаће и трећу шансу крајем августа.

Највеће интересовање у првом уписном кругу било је за гимназије и образовне профиле из области здравства и социјалне заштите, електротехнике и економије, права и администрације.    

С. М-ћ

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести