Привреда жељно ишчекује дуално образовање

НОВИ САД: Судећи по оном што се јуче чуло на радионици о могућностима имплементације дуалног стручног образовања у производњи пластичних производа, у новосадској Компанији Неофитон, овај вид оспособљавања за рад не само ова грана, него и комплетна српска привреда дочекаће раширених руку.
dualno radionica
Фото: neofyton.com

Дуално образовање је кључна идеја за развој читаве индустрије у Србији, па и нашег сектора, рекао је директор Компаније Неофитон Зоран Тадић.

Како је додао, фирме које се баве производњом пластичних производа за ово се припремају већ три године и због тога се за ову радионицу пријавило чак 12 компанија, које запошљавају 2.000 људи и годишње држави плате пет милиона евра пореза.

Зоран Тадић дуално образовање види као могућност да се великом броју младих људи помогне да изаберу занимање.

Мада у Србији велика већина младих, па и њихови родитељи, желе факултетско образовање, чињеница је да је 85 одсто радне снаге средњошколски кадар, те су он тиме и носиоци развоја државе, наставио је Тадић.

Према његовим речима, циљ састанка је да сви учесници у креирању овог типа образовања, а овде су, представници Града Новог Сада, Привредне коморе Србије, Државе, наших партнера из Немачке и Аустрије схвате потребе индустрије пластике и прилагоде њима своје процедуре, како бисмо успели да за ове нове профиле заинтересујемо младе, да их затим брзо обуче, и омогуће квалитетну преквалификацију онима који више нису тако млади.

Начелница Управе за образовање Града Новог Сада Лидија Томаш нагласила је да је администрација највећег војвођанског града и до сада била, а биће и убудуће адекватан партнер, како држави, тако и њеној привреди, у планирању уписне политике и да у складу с тим сваке године ослушкује потребе. По њеним речима, према последњим подацима чак 56 послодаваца у Новом Саду жели да се укључи у реализацију дуалног образовања.

Мада на увођењу дуалног образовања радимо већ шест година и од јесени ће он и законски бити у пуној примени у школама, још увек постоје нејасноће, погрешна тумачења, па и дезинформације, рекла је виша саветница за развој образовања у Служби за дуално образовање Привредне коморе Србије Ивана Ковачевић и додала да, мада веома квалитетан начин образовања, дуално ипак није примерено свим смеровима потребним привреди.


Учење на два места

Дуално образовање је модел средњег стручног образовања у коме ученик учи на два места, у школи и у компанији.У зависности од образовног профила, ученик учи у реаном радном окружењувећ од прве, односном друге године, проводећи у компанији један, два или три дана недељно.

По овом моделу образовања у Србији се тренутно у 80 школа, у 52 града, школује 4.500 ученика, који део знања за 33 образовна профила добијају у више од 600 компанија, а највише их се, чак 450, школује за трговца.


На јучерашњој радионици говорило се о процедурама укључивања послодаваца у модел дуалног образовања, прописаним Законом усвојеним 2017. године, који ће у пуној примени бити од школске 2019/20. године, као и о Правилнику о укључивању послодаваца у процес распоређивања ученика. Новине које ови документи доносе, између осталог су и да ће послодавци, који испуне услове потребне за организовање учења кроз рад, из редова својих запослених делегирати инструкторе који ће после обуке полагати испит за лиценцу, те да ће за време проведено у компанијама; ученици од њих добијати надокнаду.

Иницијативу за увођење дуалног образовања у наш школски систем дала је привреда 2014. године, а убрзо су се као партнерске организације Министарства просвете и Привредне коморе, у овај посао укључиле и Аустрија, Немачка и Швајцарска, земље у којима је овакво образовање успешна традиција.

Д. Девечерски

EUR/RSD 117.6067
Најновије вести