Професори Бенгин и Црнојевић у трци за 20 милиона евра

Група истраживача са Универзитета у Новом Саду први пут у нашој земљи освојила је средства Теаминг пројекта, захваљујући чему ће Србија добити нову истраживачку институцију.

Након изузетног успеха проф др Софије Стефановић, која је освојила први ЕРЦ грант међу српским научницима, из Брисела је стигла вест да је Србија добила и први Теаминг пројекат. Професорка са Универзитета у Новом Саду Весна Бенгин Црнојевић и професор Владимир Црнојевић, који су уједно и оснивачи истраживачког центра БиоСенсе, шефови су овог пројекта.

Пет међународних институција, на челу са Универзитетом у Новом Саду, добили су зелено светло од Европске комисије за израду бизнис плана савременог научног центра, чија изградња би могла почети следеће године у Новом Саду, у оквиру европског програма финансирања Теаминг. 
Тим институција окупљених око пројекта БАЛКАНИ - Центер оф Еџцелленце фор Фресх Продуце Постхарвест Сциенце анд Тећнологy – осмислио је план оснаживања и унапређења ланца производње свеже хране у Југоисточној Европи. Иновативне идеје и мултидисиплинарни прилаз могли би да направе огроман помак у овој области, у погледу организације, технологије, техничких аспеката и едукације.

Програм Теаминг, један од инструмената новог европског програма финансирања Хоризонт 2020, представља покушај да се проблем неравномерног развоја науке реши. Овај програм има за циљ да оснажи европску науку на тај начин што ће у мање развијеним регионима финансијски подржати унапређење постојећих или оснивање нових научних институција, кроз пажљиво осмишљен програм међународне сарадње - између мање развијених научних институција и лидера европске науке у тој области.

Пројекат се одобрава и реализује у две фазе. Најуспешнијим кандидатима из прве фазе одобравају се средства у висини од 200.000 до 500.000 евра за израду детаљног бизнис плана, који ће илустровати потенцијал будућег научног центра. Пројекти са најквалитетнијим бизнис планом, у оквиру фазе два, освајају средстава за оснивање новог или унапређивање постојећег научног центра. Средства за ову фазу додељују се у висини од 15 или чак 20 милиона евра.

  Владимир Ђуричић

 

EUR/RSD 118.3017
Најновије вести