Расипању у здравству мора доћи крај

Удружење “Доктори против корупције” очекује од нове Владе у наредном периоду побољшања у здравственом сектору, на основу тога што је, како кажу, по први пут један српски премијер

 у експозеу истакао пропусте у овој области и најавио промене. Надају се да ће бити прекинут расипнички манир у здравству; структурно реформисан систем и либерализовано тржиште.Координатор НВО “Доктори против корупције” др Драшко Карађиновић каже да је ово је први пут у Србији да врх извршне власти говори о здравству кроз изношење кључних економских и финансијских података битних за све грађане.

- То представља значајан позитиван преседан, па се треба надати да ће се наставити и у будућности. Школство, здравство, социјални и пензиони систем су најважније и перманентне теме друштвене и политичке дебате у европским државама и премијер Александар Вучић је у свом експозеу покушао да у том правцу усмери пажњу јавности указивањем на забрињавајуће податке. Међутим, овај Вучићев покушај наишао је на потпуно игнорисање, што депримира и потврђује неспособност елита да се фокусира на стварност и понуди одговоре на конкретне проблеме друштва и бежи од одговора на животна питања - сматра Карађиновић и додаје да нема ни критичког реаговања опозиције упркос чињеници да се преко здравствене политике преламају све државне политике.

Како наводи, премијер је између осталог изнео податак да Србија укупно троши три и по милијарде евра за здравство што је више од 10 одсто БДП, по чему је убедљиво на првом месту у региону. Суседне земље троше од пет и по до осам одсто БДП у ову сврху, а са истим или бољим здравственим ефектима.

- Стога овако расипничка здравствена потрошња носи макроекономски ризик, компромитује успешне ефекте фискалне консолидације, подрива конкурентност у привлачењу страних инвестиција. Годишњи нестанак милијарде евра у здравству је наслеђен проблем, али Вучић је први премијер који на то јавно указује и захтева да се утврде одговорности и механизми тог енормног расипања - напомиње Карађиновић. “Доктори против корупције” од нове Владе очекују концепт стратегије и почетак структурне реформе здравства, либерализацију и дерегулацију праћену демонополизацијом, интеграцијом приватног сектора и формирањем конкурентно регулисаног тржишта у здравству.

- Одређени секторски помаци у протекле две године се имплементирају пре свега у области онкологије и информатизације, што је свакако значајно. Али структурних организационих и финансијских промена нема, па се нерационална потрошња наставља. Стога је главни изазов у достизању макроекономске конкурентности суседа, што захтева смањење потрошње за здравство за три до четири одсто БДП.

Зато су уштеде на расходној страни одлучујуће. Ту се ради о институционалном расипању иза кога се крије не само нехат и неорганизованост, већ и корупција - каже Карађиновић.Једно од питања је и да ли ће се основни пакет услуга финансирати преко пореза или преко премије, из бруто плате осигураника са слободним избором обавезног осигурања.

- Посебно је важна либерализација система и регулисање тржишта здравствених услуга, што би омогућило пацијенту да за свој новац слободно бира пружаоца услуга у државном или приватном  сектору. Оптимализацију захтева и фармацеутско тржиште које износи 700 милиона евра, а бројне дијагностичке и терапеутске процедуре су јефтиније у приватном сектору и треба му их допустити, што би растеретило државни сектор. Уједно, тиме би се идентификовале и паразитске структуре, које се стално гомилају због нормативне хипертрофије, иначе одличне подлоге за корупцију - закључује др Карађиновић.

Љ. Петровић

Уштеда могућа смањењем бирократије

Карађиновић наводи да имамо 350 здравствених установа са исто толико управних и надзорних одбора који имају више хиљада чланова. Ту су и агенције за сертификације и акредитације, бројне коморе са својим бирократијама, институти, савети, нетранспарентне процедуре уговарања и арбитраже, лиценцирања, до заштитника права, дуплираног однедавно и саветником права пацијента. Сматра да је то регулаторна yунгла која успешно маскира хиљаде синекура и ловаца на ренту, па се и ту се налази велики потенцијал за уштеде.

 

EUR/RSD 118.0300
Најновије вести