Редитељ Никита Михалков одржаће приступну беседу у САНУ

БЕОГРАД: Руски редитељ Никита Михалков требало би да 28. фебруара или почетком марта одржи приступну беседу у Српској академији наука и уметности (САНУ), најавио је данас академик Зоран Поповић.
с
Фото: Youtube Printscreen

Представљајући редован програм дешавања у САНУ до априла, Поповић је рекао да би Михалков требао да приликом доласка у Београд на ФЕСТ говори у САНУ, у чије редове је као инострани члан изабран крајем прошле године.

Према његовим речима, "с обзиром на услове у којима се живи" још постоје неке недоумице око датума доласка Михалкова, награђиваног редитеља познатог, између осталог, по филмовима "Очи чорније" (1987), "Урга" (1992) и "Варљиво сунце" (1994).

"Велика је вероватноћа да ће се то десити, али не можемо да тврдимо 100 посто. Очекујемо до краја недеље допис да се то дефинише", навео је Поповић.

Како каже, неколико новозабраних академика ће од маја одржати своје инаугуралне говоре у САНУ, а један од њих, дописни члан редитељ Слободан Шијан ће 9. марта имати свој мастерклас у академији у оквиру "Сусрета са ствараоцима".

Од других активности САНУ, Поповић је најавио за 25. фебруар научни скуп "Економски, својинско-правни и демографски аспекти косовско-метохијског питања", који треба допринети проширењу сазнања потребних за квалификовано одлучивање у процесу решавања косовскометохијског питања.

Како је најављено, 29. марта биће отворена изложба "Великани српског грађевинарства - Од Инџинирске школе до данас" која се организује са Музејом науке и технике поводом 175 година Грађевинског факултета у Београду.

Изложба "Неслађе у покрету - Истраживање археолошког локалитета Винча - Бело Брдо" предвиђена је за април у САНУ и приказаће "мултидисциплинарна истраживања локалитета, као и савремене методе и дигиталне алате очувања и заштите" те баштине.

Поповић је рекао да се у складу са мерама и околностима наставља са музичким програмом у САНУ где ће до Ускршњих празника бити одржано 29 концерата.

EUR/RSD 117.5235
Најновије вести