Сећање на великане

У Србији се у уторак, 8. новембра обележава Дан просветних радника јер мада је, ову идеју зачету у Индији 1962, Унеско од 1994. озваничио као Дан наставника који се обележава 5. октобра,

свака од преко 100 земаља света за овај дан изабрала је неки датум важан за националну просвету. У нашој земљи је тако одабран Митровдан, који се води као дан рођења Вука Стефановића Караyића. Тим поводом у Лозници се, у организацији Педагошког покрета Србије, сваке године на тај дан организује Вуков педагошки сабор, својеврстан научни скуп.

У Војводини се од 2001. године, поводом Дана просветних радника , а у циљу промоције изузетних резултата остварених применом савремених метода у васпитно-образовном раду и настави у подручју предшколског, основношколског и средњошколског образовања и васпитања на територији Покрајине, додељују признања “Др Ђорђе Натошевић”. Конкурс за ове награде расписује Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице , а могу бити предложене предшколске установе, основне и средње школе, као и васпитачи, наставници, педагози и психолози запослени у тим установама.

Лауреати награде “Др Ђорђе Натошевић” ове године су Предшколска установа “Полетарац” у Оyацима, Основна школа “Бранко Радичевић” у Панчеву, Техничка школа “Иван Сарић” у Суботици, Милена Гмијовић, наставница разредне наставе у Основној школи “Здравко Гложански” у Бечеју и Александра Секулић, наставница српског језика у Економско-трговинској школи у Кули. Овогодишњим лауреатима награде ће свечано бити уручене сутра у Покрајинској влади.

Највише покрајинско признање у области образовања носи име др Ђорђа Натошевића, рођеног 1821. у Сланкамену,који се после завршене медицине у Бечу посветио просветном раду. Био је директор Новосадске гимназије, надзорник српских школа у Аустроугарској, председник Матице Српске, члан Српског ученог друштва (претеча данашње САНУ). Његовом заслугом отворене су српске “препарандије” (учитељске школе) у Пакрацу, Новом Саду, Карловцу, Сомбору и Панчеву. Основао је и уређивао први српски педагошки “Школски лист” као и прве дечије новине “Пријатељ српске младежи”.

Д. Д.

 

Осмеси као звезда водиља

- Образовање је основа развоја друштва у целини, а ваша улога важна и велика - пише у честитки коју је просветним радницима за њихов дан упутио покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш. Верујем да није једноставно без предаха бранити професионални углед и достојанство, а истовремено неговати, чувати, подучавати и предводити наше најлепше и највредније – нашу децу! Зато, драги наши просветни радници, нека вам звезда водиља буду осмеси оних који вам се радују, којима сте узор и пример, оних чија је будућност великим делом и у вашим рукама. Нека вам будућност коју стварате данас и овде буде светлост којој тежите. Нема добре школе без добрих просветних радника, мисионара и визионара неисцрпног ентузијазма.

EUR/RSD 118.5465
Најновије вести