Сви оболели из дома “Бранково коло” осећају се добро

Свих 128 ученика Средњошколског дома “Бранково коло” у Новом Саду осећају се добро, епилог је масовног разбољевања домаца који је узбуркао јавност. Епидемиолози Института за јавно здравље Војводине узорке су подвргли анализама,

али до коначних резултата треба да прође неко време, нарочито ако се сумња на бактеријску инфекцију.

Ово колективно тровање ученика који живе у Средњошколском дому “Бранково коло” поново је потегло питање односа према хигијени у дечијим, ђачким и студентским колективима. На овај проблем већ неко време упозоравају епидемиолози, а обичан свет обрати пажњу тек кад о епидемији прочита наслове у новинама.

Одговор на питање да ли и где запиње у ланцу “продавац намирнице – припрема и дистрибуција хране – лична и хигијена простора”, није лако пронаћи. Но, можда у томе помогну извештаји института за јавно здравље Србије и Војводине, који редовно бележе свако обољевање од заразне болести изазване неисправним намирницама, пратећи смернице Програма заштите становништва од заразних болести за област хигијене.

Институт за јавно здравље Србије “Милан Јовановић Батут” сумирао је податке за 2013, за објекте у Србији у којима бораве деца и омладина: предшколске установе, основне, средње и више школе, факултете, студентске домове и интернате. Основни закључак стручњака овог завода јесте да у многим објектима не постоји систематска контрола исправности намирница и брисева, већ подаци потичу од узорака узетих у присуству санитарне инспекције...

Ивана Вујанов

 

Четворо  још хоспитализовано

Од укупно седморо ученика новосадског Средњошколског дома „Бранково коло“”, који су збринути у болници због болова у стомаку и повраћања, троје је данас отпуштено кућама, а четворо их је још хоспитализовано, изјавила је Танјугу управница Инфективне клинике Клиничког центра Војводине проф. др Весна Туркулов.

Она је рекла да се сва деца добро осећају и да се успешно опорављају и напоменула да надлежне епидемиолошке службе утврђују узроке који су довели до тога да се, у понедељак увече и дан касније, из тог дома јави здравстваним службама више од стотину ученика са стомачним тегобама.

 

У „Бранковом колу” процедура по прописима

Правовременим реаговањем Завода за хитну медицинску помоћ, Клинике за инфективне болести, Института за јавно здравље Војводине, Покрајинске санитарне инспекције и Републичке ветеринарске инспекције, као и запослених, у Дому ученика „Бранково коло“ предузете су све потребне мере. Пружена је стручна медицинска помоћ на лицу места дежурне екипе Хитне помоћи, тежи случајеви су хоспитализовани у Инфективној клиници.

У току је епидемиолошко истраживање и лабораторијско испитивање затечених животних намирница, каже др Милка Поповић, а спроведене су и мере опште хигијене: све просторије Дома очишћене су, опране и дезинфиковане, наводи се у саопштењу Института за јавно здравље Војводине.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању од суботе 4.октобра.

Анонимус
05.10.2014 • 09:28
Zelele bih odgovor na ovo pitanje - KAKO ZNATE DA SU SVA DECA KOJA SU SE JAVILA SA TEGOBAMA SADA DOBRO, KADA SU VECINA POSLATA NA KUCNO LECENJE U SVOJ GRAD I NIKO IH DO SADA NI JEDNOM NIJE KONTAKTIRAO OD VASPITACA ILI NADLEZNIH I PITAO KAKO SE OSECAJU??!!
EUR/RSD 119.1889
Најновије вести