Нових 120.000 доза АстраЗенеке већ од сутра на располагању

БЕОГРАД: Нових 120.000 доза АстраЗенека вакцине, које су јутрос стигле у Србију, биће већ од сутра на располагању грађанима широм земље, а највећи део предвиђен је за давање друге дозе онима који су примили прву дозу тог цепива, изјавио је јутрос министар здравља Златибор Лончар.
z
Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

Лончар је јутрос, са директором канцеларије СЗО у Србији Маријаном Иванушом и директорком Уницефа у Србији Дајаном Костадиновом, дочекао нову испоруку АстраЗенека вакцина из Ковакс програма.

Грађани немају разлога за забринутост, имамо довољно ових вакцина, за све који желе да је добију, рекао је Лончар новинарима.

Министар је још једном апеловао на све грађане да се вакцинишу, јер је то једини начин да се вратимо нормалном начину живота, путовањима, и позвао их да не наседају на, како је рекао, парамедицинске приче да нека вакцина ваља или не ваља.

Све вакцине у Србији су добре и безбедне. АстраЗенека вакцина се највише употребљава и најраспрострањенија је у свету, рекао је Лончар.

Министар је подсетио да је наша земља још у мају и јуну 2020. упратила два 2 милиона евра преко СЗО у развој АстраЗенека вакцине, те да је Србија земља која је за то издвојила највише новца на Западном Балкану, и једна од оних која је дала највише у овом делу Европе.

Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

У октобру прошле године Србија је платила око 5 милиона евра у Ковакс програм за 1.312.000 вакцина из тог програма. До сада је стигло 75.000 доза, сада још 120.000 и надамо се да ће остатак стићи у наредном периоду, рекао је Лончар.


На КиМ стигло 38.400 доза

На Косово је преко Ковакс система стигло 38.400 доза АстраЗенекиних вакцина против корона вируса, саопштио је програм Уницеф.

Први контигент вакцина преко програма Ковакс стигло је на Ким у марту, преноси Коха.

До сада је на Косову вакцинисано око 29.000 особа, а тренутно се спроводи вакцинација старијих од 65 година.

Осим преко Ковакс програма, Косово је добило и вакцине преко ЕУ и то 8.000 Фајзерових вакцина.


Он је захвалио Уницефу и Светској здравственој организацији на сарадњи која је резултирала довољном количином вакцина.

Настављамо да бринемо о грађанима, а на њима је само да се придржавају савета струке, а то је да се вакцинишу, поручио је Лончар.

Директорка Уницефа у Србији Дејана Костадинова истакла је да је друга испорука АстраЗенека вакцина која је обезбеђена у организацији Уницефа преко Ковакса, 120.000 доза, стигла у право време за почетак процеса ревакцинације.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести