Ванредно у 13 општина, од сутра топлије

Због екстремно ниских температура ванредна ситуација проглашена је у 13 општина у Србији, најтежа ситуација је у Врању и околини, а метеоролози од сутра најављују благо отопљавање.

Од почетка леденог таласа у Србији је евакуисано 139 људи, највише у Врању и околини, а на терену је 300 ватрогасаца спасилаца, док се по потреби ангажују војска и полиција.Саобраћај се одвија нормално на аутопутевима у Србији, док су због снежних падавина непроходни путни правци: Трговиште - Доњи Стајевац - Радовница - Босилеград, Трговиште - државна граница са Македонијом (гранични прелаз Калово).

Проглашена је редовна одбрана од леда на делу Дунава, Саве и целом току Тисе.Обустављена је пловидба на Тиси - од брана на Тиси, до границе са Мађарском, на Сави код Сремске Митровице и код Шапца, као и на Дунаву од Бездана до Кладова.

Због забране пловидбе дневна штета је око 60.000 евра, јер штета по броду износи око 1.000 евра дневно, а усидрено је око 60 бродова.Због снега који је у Београду падао дуже од 20 сати, јутрос је било потешкоћа у градском саобраћају, а поједине линије биле су скраћене.Градски челници кажу да се чисте улице првог приоритета, које би до краја дана требало да буду потпуно чисте.

Београђани имају стабилно снадбевање струјом и грејањем, а проблеме на терену узрокује пуцање дотрајалих водоводних цеви.У Србији ће још сутра ујутро на снази бити црвени метеоаларм, због екстремно ниских температура које ће бити и до минус 20, али ће током дана доћи да благог отопљавања.

"На подручију Србије данас је највиша температура од минус десет до минус пет. Такође, сутра ујутру ће бити хладно од минус 18 до минус девет, док ће у планинским пределима бити минус 20 степени Целзијуса", каже Горан Михајловић из Републичког хидрометеоролошког завода.Сутра се током дана очекује благо отопљавање па ће температура, како каже, бити од минус два до плус три у већини места."Током ноћи, између четвртка и петка и у петак очекује се киша која би углавном на североистоку ледила при тлу, а дуваће умерени јак југоисточни ветар у јужном Банату и доњем Подунављу понегде и повремено и олујни", рекао је он.

Током наредне недеље у Србији ће бити облачно и хладно, местимично уз снег, али температуре неће бити ниске као претхоног дана.

Ђаци још на распусту у 15 општина у Србији

Одлуком локалних власти због ванредних временских услова настава у основним и средњим школама данас није почела у 15 општина, саопштило је Министарство просвете.Настава није почела у Димитровграду, Бабушници, Жабарима, Мионици, Медвеђи, Трговишту, Сурдулици, Владичином Хану, Сјеници, Штрцу, Гњиланима, Гори, Ивањици, Тутину и Новом Пазару.

На основу одлуке градских власти часови у свим школама у Врању скраћени су на 30 минута, иста ситуација је и у општини Кладово, такође, 30 минута трају часови у свим школама у Прибоју и у ОШ "Бранко Радичевић" у Бујановцу, наводи се у саопштењу.Због хаварија на систему грејања или непроходности путева почетак наставе је одложен у 21 школи и 28 издвојених одељења и то у Зајечару у три школе и четири издвојена одељења, у Крушевцу у једној школи, у Београду у пет школа, Ваљеву у једној и пет издвојених одељења, у Лесковцу у једној и пет одељења, Ужицу шест школа и 14 одељења и у Крагујевцу у четири школе.

У Краљево су данас у четири школе часови скраћени на 35 минута.Након нормализације услова за рад школе ће у договору са својм управама припремити акционе планове за надокнаду часова.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 118.5465
Најновије вести