Већи број новозаражених у Војводини, у Новом Саду стагнира

Током претходног дана у Војводини је регистровано 730 нових случајева (јуче 679). У структури нових случајева 628 (86,0%) је доказано брзим антигенским тестом, саопштио је Институт за јавно здравље Војводине.
kovid korona susnjevic
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Ови пацијенти, представљају  резервоаре заразе који у блиском контакту са другим особама могу пренети вирус и довести до појаве већег броја новооболелих. Мањи број новооболелих је потврђен ПЦР тестом након негативног брзог теста. Највећи број новооболелих је регистрован у Новом Саду, 166 (јуче 165), међу којима, такође доминирају пацијенти потврђени брзим антигенским тестом.

Институт за јавно здравље Војводине оцењује епидемиолошку ситуацију у АП Војводини као ванредну, са благим трендом опадања броја оболелих. У овом тренутку на територији 44 општине и градова ситуација се оцењује као ванредна. Епидемиолошка ситуација се оцењује као неповољна на територији општине Тител.

Међу новооболелима и даље доминира радно активно становништво, а међу њима највећи део чине особе узраста 30 до 50 година.

Институт ову ситуацију сматра крајње неповољном и очекује продужење епидемијског таласа.

Институт сматра да у наредном периоду треба додатно посветити пажњу поштовању предложених општих мера заштите на сваком месту и потреби вакцинације што већег броја људи.

У овом тренутку број регистрованих активних случајева у АП Војводини је 13.971. Највећи број регистрованих активних случајева је у Новом Саду, 2.890, у Панчеву више од 1.300, а у Суботици их је тренутно више од 1.100. У осталим општинама тренутно је мање од 1.000 регистрованих активних случајева.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести