Велики број скијаша на српским планинама

БЕОГРАД: Број скијаша на српским планинама је велики, нарочито на Копаонику где од Нове године у просеку дневно скија око 7.000 скијаша, а из ЈП "Скијалишта Србије" поручују да су предузели све мере због пандемије корона вируса како би скијаши били безбедни.
kopaonik
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

Директор тог јавног предузећа Дејан Ћика рекао је за Танјуг да су скијаши пре свега добро опремељени сопственом опремом, рукавицама, капама и маскама, као и да дужина скија подразумева довољну дистанцу између њих.

"Скијалиштима Србије је безбедност скијаша увек била на првом месту, нарочито у садашњим условима короне. Предузели смо све мере како би се скијаши и бордери осећали безбедно. Увели смо уводнике на жичару, имамо и редаре који воде рачуна да сви носе маске", рекао је Ћика.

Он додаје да је и на жичарама смањен капацитет за 50 одсто, тако да се на четвороседу возе два скијаша, а на шестоседу три скијаша.

Како каже, таква ситуација прави мало веће гужве на полазним станицама, али је моли скијаше да буду стрпљиви, јер се ради о њиховој безбедности.

"Имамо и ''ковид гаранцију'' која значи да ћемо вратити новац корисницима уколико дође до превременог затварања скијалишта или уколико се разболе. За сада нисмо имали такву ситуацију и то показује да све мере које смо предузели дају резултате", истакао је Ћика.

Он је подсетио да је скијашка сезона на Копаонику отворена 3. децембра 2020. године, наводећи да на тој планини ради комплетно скијалиште и да су уведене четири нове стазе.

Сутра се, каже Ћика, отвара скијалиште на Торнику где ће скијашима и бордерима бити на располагању жичара шестосед и нова Плава стаза.

"Скијалиште на Старој планини ради од 9. јануара, а у функцији су три стазе и гондола", рекао је Ћика.

Напомиње да се цена ски паса у Скијалиштима Србије није мењала од 2018. године с тим што је од ове године уведен додатни попуст од пет одсто за скијаше и бордере уколико карту купе преко wеб шхопа.

"Увели смо такозване ''ПикАп боксове'' где сви корисници наших услуга могу бесконтактно да подигну ски пас уколико купе карту преко веб шопа", подвукао је Ћика.

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести