Вулин: Србија не заборавља своје жртве

Свечана церемонија полагања венаца на реконструисани споменик погинулима у ратовима деведесетих и у НАТО бомбардовању одржана је данас у Суботици,

а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да је тај споменик доказ да се Србија враћа себи и да неће заборавити жртве.

“Свака земља почива на онима који су се жртвовали за њу. Свака земља своју слободу може да захвали онима који су за њу дали свој живот, а овај споменик је доказ да Србија не дозвољава да они који су се жртвовали за њу деле, ни по вери, ни по нацији, да не дозвољава да се ниједна жртва заборави или умањи”, рекао је Вулин након церемоније.
 
На споменику су, каже министар, исписана имена која говоре о разним нацијама, верама, али говоре само о једној ствари- љубави према Србији. 
“Говори да су та деца, свесно и вољно жртвовала своје животе из љубави према Србији. Предуго су били заборављени, или склоњени у страни. Ми смо обновили овај споменик, зато што хоћемо да обновимо и сачувамо сећање на једну генерацију, на храбре људе, храбру децу, која су дала све за ову земљу и овај град”, рекао је министар.
 
Подвукао је да им је Србија захвална, као што је, како каже, захвална сваком свом борцу, сваком члану његове породице, свима који су се за њу борили. 
“Без њих не би било ни Србије коју волимо и познајемо, поштујемо”, рекао је Вулин и додао да Србија у свим вековима иза себе никада није дозволила да се забораве они који су се за њу жртвовали, а да се сада влада труди да побољша положај борачке популације, њихових породица.
Према његовим речима, по први пут, направљен је помак, да свако борачко дете, које послодавац запосли, добије одговарајућу субвенцију. 
 
“По први пут смо их препознали као приоритет за запошљавање, обезбедили смо им новац, да када их послодавци запосле, добију субвенцију и обезбеде им прилику да оствари егзистенцију. То је наш начин да кажемо хвала њиховим породицама и хвала њиховом детињству, које је прошло без родитеља”, истакао је Вулин.
 
Градоначелник Суботице Богдан Лабан рекао је да се одаје почаст грађанима тог града који су у ратним дејствима 1991-1999 изгубили своје животе. 
“То је младост Суботице која је прерано завршила свој живот. Ове године, споменик смо обновили и желимо сваке године да одамо почаст нашим суграђанима. Саосећамо са болом њихових најближих, а видите да је то Суботица у малом, да су то људи различите националности, вероисповести, а нажалост су прерано напустили свет”, рекао је Лабан.
 
Ратни ветеран и председник Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије Ззељко Вукелић рекао је да су ратни ветерани часни, поштени део друштва, који су поштовали устав земље у којој живе, те да се нада да ће остали градови следити пример Суботице и на такав начин одати почаст младим људима који су положили своје животе за своју земљу.
 
На споменику, који је обновљен седствима ЈП “Дирекција за изградњу Суботице” и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, стоје имена 30 Суботичана, погинулих од 1991. до 1999. године и натпис “Њиховој верности” на српском и мађарском језику.
(Танјуг)
 
EUR/RSD 118.4779
Најновије вести