За ђачке карте 187 милиона динара

И Покрајина и Република у наредне три године планирају да у образовање у Војводини уложе много више новца него до сада, рекао је потпредседник Покрајинске владе

и покрајински секретар за образовање управу и националне мањине - националне заједнице Михаљ Њилаш, представницима војвођанских локалних самоуправа.

Они су се у Новом Саду окупили ради расподеле 70.800.000 динара, којима покрајинска администрација регресира превоз средњошколаца до краја ове календарске године.- Из године у годину Секретаријат на овај начин помаже општинама и родитељима, а првенствено средњошколцима - рекао је Њилаш. - Ребалансом је обезбеђено ових додатних нешто више од 70 милиона, тако да је укупно до сада подељено 187 милиона динара за регресирање превоза средњошколаца.

Михаљ Њилаш је посебно похвалио локалне самоуправе у Алибунару, Бачу, Инђији и Оyацима, које су из локалних буyета обезбедиле остатак новца за превоз средњошколаца до стопостотног износа, док у осталим локалним самоуправама у Војводини тај проценат иде од осам до 85 одсто.- Ђаци који у средње школе путују из села имају додатне трошкове за школовање и јако је важно да им се помогне - рекао је Њилаш. - Ми смо сагледали читаву ситуацију и планирамо да од следеће годне осавременимо и побољшамо критеријуме за регресирање, како бисмо још више помогли њиховим родитељима да их школују.

На основу анкета, које су прослеђене образовним установама у АП Војводини, добијен је увид у изузетно лоше стање зграда и објеката предшколских, основних и средњошколских образовних установа, као и ђачких домова.Осврћући се на недавни конкурс  Републичке канцеларије за управљање јавним улагањима намењен образовању, здравству и социјали,на којем је од 80 пројеката одобрених војвођанским самоуправама, само 36 из области образовања, Њилаш је подсетио да су у чак две трећине зграда које се користе за ове три области, смештене образовне институције, што пројекти које су упутиле локалне самоуправе не одражава.

Због тога је замолио представнике локалних самоуправа да још једном преиспитају своје пројекте, те их за поновни позив, који се очекује у јануару, ускладе с реалним стањем.- С обзиром на то да ћемо и ми у Секретаријату определити новац за ове намене, конкурс ћемо расписати после усаглашавања са Републичком канцеларијом, како се не бисмо дуплирали, али пре тога ћемо у фебруару или марту расписати конкурсе за финансирање израде техничке документације, пошто је она веома важна при конкурисању за пројекте -најавио је Њилаш.

Говорећи о плановима за наредну годину, Михаљ Њилаш је рекао да ће то бити санације зграда које су у таквом стању да угрожавају ученике, што је као приоритет утврђено и на заједничкој седници две владе.

Д. Девечерски
 

EUR/RSD 118.5465
Најновије вести