Акције скочиле после британског прихватања Фајзерове вакцине

ЛОНДОН: На вест да је Британија прва у свету одобрила употребу Фајзерове вакцине Лондонска берза је 2. децембра реаговала растом.
b
Фото: pixabay.com

Индекс најликвиднијих акција Лондонске берзе ФТСЕ 100 надмашио је данас регионалне ривале, ојачавши за 0,1 одсто након информације да ће Британија већ следеће недеље почети да користи вакцину против короне, коју су заједно развиле компаније БиоНТек и Фајзер.

„Економски изгледи ће се побољшавати, како се вакцине буду одобравале и уводиле", каже Симона Гамбарини, тржишна аналитичарка у компанији Кепитал Економикс.

Према агенцији Ројтерс, индекс ФТСЕ 100 се приближава нивоима на којима је био пре пандемије, опоравивши се за 60 процената у односу на најниже вредности из марта.

Акције БиоНТека које котирају на Франкфуртској берзи скочиле су за 7,5 посто након што је Британија рекла "да" њиховој вакцини.

И индекси на Вол Стриту су ноћас поново обарали рекорде, а и азијске берзе настављају да се крећу око историјски високих нивоа.

Талас оптимизма је запљуснуо светска тржишта капитала поводом првих охрабрујућих извештаја о ефикасности вакцина против ковида 19, уз наду да ће то подстаћи бржи економски оправак.

Током последњих месец дана, од када су заређале позитивне вести о ковид вакцинама, цене акција на светским берзама готово непрекидно расту, јер инвеститори очекују да ће почетак вакцинације допринети нормализацији привредне активности и да ће се највеће светске економије брзо опоравити од последица корона кризе.

И поред успона инвестиционог расположења на тржиштима капитала, европске берзе су склизнуле данас, при чему је паневропски индекс СТОКС 600 ослабио за 0,3 посто повучен падом акција из аутомобилског сектора.

„До овога долази након вишенедељног снажног раста цена акција на европским тржиштима подстакнутог вестима о развоју вакцина, и није необично да буде дана када ће њихова вредност благо спласнути. У сваком случају, не сматрам да ће ово представљати почетак кориговања цена наниже, јер ће нам вероватно стизати још више позитивних вести у вези са вакцинама", каже Симона Гамбарини.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести