Брнабић: Коверте да буду дебље код приватника него код државе

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић сматра да приватни сектор треба да има веће плате од државног.

Она тврди да се у државном сектору ради мање него у приватном.

– Зато тек у 2019. години можемо добити нови систем рада јавне управе – рекла је Ана Брнабић. – Толико може да се уради у овом мандату, а онда да се даље настави. Јер, сређивање стања у јавној управи је процес који је у многим државама трајао по две деценије и више. Али, важно је да министри не крећу увек од нуле кад почну да раде…

Говорећи о успесима ресора на чијем је челу, Ана Брнабић каже да је тежи део посла реорганизације јавне управе и подизање капацитета да она буде ефикаснија.

Досадашњу неефикасност рада државне управе објашњава, како каже, фамозном реченицом: „Није у мојој надлежности.” Јер, објашњава, када ресори тако уско гледају своју надлежност, онда послови остају незавршени.

– Зато имам велика очекивања од националне академије за државну управу и ако успемо да је направимо како треба, она ће бити главна институција која ће продрмати јавну управу. Јер, ако запослени у државној управи буду чули искуства из других државних управа од респектабилних иностраних предавача, верујем да ће бар 30 одсто оних који слушају о доброј ефикасности рада државних органа, настојати да то сутра примене и у свом послу – казала је министарка Брнабић.

Она оцењује да је њен ресор сада другачији него пре пола године, а то објашњава тиме што је се погађа у суштину, а проблеми се не „гурају под тепих”.

– Зато је важно за целу државну управу – а још више за локалну самоуправу јер је то први ниво до грађана – да се усади одговорност према држави у којој се ради и према грађанима за које се ради. Нема везе што „није у мојој надлежности”, хајде да ми искорачимо ако је неки пројекат важан па ћемо видети шта смо урадили – рекла је Брнабић.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести