Крајем године почиње изградња прве линије београдског метроа

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали најавио је данас да ће крајем године почети изградња прве линије београдског метроа од Железника до Миријева.
mali
Фото: Танјуг/ Раде Прелић
Мали је, након потписивања заједничког меморандума о изградњи београдског метроа између Владе Србије, града Београда, кинеске компаније "Пауер Чајна" и француских компанија Алстом и Ежис Рејл, рекао да су тим споразумом дефинисана права француских и кинеских компанија које ће радити на изградњи метроа.
 
Каже да ће Французи радити на електромашинског делу, док ће Кинези изводити грађевинске радове.
 
Мали је нагласио да коначно почиње да се остварује вишедеценијски сан и да ће крајем године почети изгадња депоа на Максиском пољу чиме креће градња прве линије од Железника до Миријева у дузизни од 21,3 км, са 21 станицом.
 
Додао је да ће друга линиа ићи од Миријева до Земуна у дужини од 19,2 км и да ће имати 20 станица, као и да се ради на концепцији треће линије која ће повезати са БГ возом делове које неће покрити прве две линије.
 
Мали је подсетио да је крајем прошле године са француском владом потписан споразум о обезбеђивању 454 милона евра за прву линију метроа.
EUR/RSD 117.5794
Најновије вести