Инспектори неће вирити у сваки резервоар

Информација о томе да нове уредбе о контроли порекла и квалитета деривата нафте и биогорива неће таргетирати грађане већ само правна лица, обрадоваће возаче у Србији.

Наиме, те две уредбе прописују да тржишни инспектори, уз асистенцију полиције, од сад имају право да заустављају и возила у саобраћају да би проверили да ли је гориво у њиховим резервоарима маркирано.

Маркирање горива се у Србији примењује да би се спречило његово точење ван регистрованих бензинских пумпи, а поступак је уведен у циљу усаглашавање с прописима Европске уније. Таква мера је забринула возаче у Србији који набављају гориво у земљама из окружења јер није објашњено како ће моћи да докажу да гориво нису купили код шверцера већ на регуларним бензинским пумпама.

Међутим, у Републичкој тржишној инспекцији наводе да разлога за бригу, бар за грађане, нема јер ће се контрола порекла горива у резервоарима проверавати искључиво када је реч о камионима, аутобусима и пољопривредним возилима.– Возачи, физичка лица, односно грађани који имају возила за личну употребу немају разлога да брину јер од њих нико неће тражити да доказују порекло горива у резервоарима својих аутомобила – каже Славиша Петковић из Тржишне инспекције. – Таква пракса не постоји нигде у развијеним земљама па нема потребе да се уводи ни у Србији.

Како наводи, с једне стране, такву контролу би било веома компликовано извести, а с друге, што је и најважније, возачи аутомобила за личну употребу нису занимљиви шверцерима нафтних деривата. Наиме, потрошња њихових аутомобила није велика па они нису интересна група ка којој се оријентишу нелегални трговци.
 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести