Исплата подстицаја за сетву није због избора

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да је ове године први пут у марту почела исплата подстицаја за сетву и да то нема везе с изборима пошто су то сами пољопривредници тражили.

– По питању сетве, први пут смо почели исплату подстицаја за биљну проиводњу у марту, а тај новац су раније пољопривредници добијали у мају – рекао је Недимовић новинарима у ПКС-у.

Он је казао да је недавно имао смешну ситуацију када је разговарао с пољопривредницима о томе. Новинарима је испричао да је недавно у једном граду ненајављено обишао Управу за трезор у намери да се види с десетак-петнаест пољопривредних произвђача.– Један од њих ми каже: Замислите, они су нама исплатили подстицаје вероватно због избора. Ја има кажем: Ја се стварно извињавам, до сада сте добијали тај новац у мају, а сада у марту, ако не желите сада, ви здржите паре на рачуну па подигните их у априлу или мају – рекао је Недимовић, додајући да је у питању била шала.

Он је напоменуо да је реч о подстицајима који нису велики, око 2.000 динара по хектару, а да је максимум до 20 хектара.– Рекао сам и да, како стижу захтеви, ми сваке следеће недеље исплаћујемо. Пре две недеље смо исплатили 600 милиона динара, а ове недеље иде 500 милиона и у чему је проблем – нема везе с изборима већ с вашом сетвом. То је природан след догађај и оно што сте ви тражили – навео је Недимовић.

Он је додао да, и када се уради нешто добро, увек неко нађе разлог да то оспорава.Недимовић је, такође, додао да не очекује проблеме с пшеницом и да неће бити великих штета.Министар је казао да у северној Бачкој и Банату није било снега који би заштитио усеве пшенице, али да је највећа производња у јужнијим деловима Војводине и у централној Србији.

Е. Дн.
 

Ускоро изјашњавање о ГМО

Министар Недимовић је најавио да ће у наредних седам до десет дана бити формиран Савет за безбедност хране, који ће се у наредном периоду изјаснити по питању рестриктивних одредби Закона о ГМО које спречавају улазак Србије у Светску трговинску организацију.Он је, одговарајући на питања новинара у ПКС-у, рекао да ће то тело у ужем саставу бити формирано у том периоду и да ће на научној основи анализирати функционисања читавог система.

– У његовом саставу ће бити људи који су експерти из области медицине исхране и фармације и они треба да нам дају одговоре и на та питања (о ГМО). Било каква политичка одлука пре стручне одлуке мислим да би била преурањена – казао је Недимовић.Он је додао да је чињеница да, ако желимо у СТО, морамо да испинимо неке услове по питању ГМО.– Крајња одлука је на Србији, односно на нама. Пре струке нећете добити моје мишљење. Важно је шта мисле струка, држава и народ. Ипак, важно да ту не погрешимо јер само једном имамо право у том случају – навео је Недимовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести