Комуналци држе протестну седницу пред Владом Србије

Најављене мере штедње кроз смањење зарада у јавном сектору значајно ће угрозити материјални и социјални положај 70.000 запослених у комунално-стамбеној делатности Србије, који иначе раде у изузетно тешким условима

и ни по чему се не могу поредити са запосленима које закон третира као намештенике.

Јавна комунална предузећа нису корисници буџетских пара и у највећем делу (95 одсто) не представљају финансијско оптерећење буџета локалних самоуправа. Зараде се остварују и исплаћују из прихода оствареног вршењем комуналних услуга и производњом и продајом производа.

Локалне самоуправе се ограничавају у својим надлежностима уређивања и обезбеђивања обављања и развоја комуналних делатности, чиме се крши члан 190 Устава Републике Србије.

Просечна зарада запослених у јавнокомуналном сектору је 17 одсто нижа од просека привреде Србије (просек привреде Србије у марту је био 44.057 динара, а у комуналном сектору 36.275), док је зарада комуналаца 37 одсто мања од корисника буyета (просечна зарада из буџета у децембру 2013. године износила је 49.302 динара, а у комуналном сектору 35.900). Осим тога, више од 20 одсто запослених у комуналном сектору Србије прима минималну зараду (Бојник, Младеновац, Уб, Медвеђа...).

Од 2008. године ограничен је раст зарада у јавнокомуналним предузећима због утврђивања годишње дозвољене масе средстава за исплату зарада.

Због свега тога, синдикати од Владе Србије захтевају да се запослени у комуналном сектору изузму из поменуте одлуке, као и да се реализују следеће мере: хитно отпочињање преговора и усаглашавање ставова за потписивање посебног колективног уговора за комуналну делатност Србије, увођење сиве економије у легалне токове (480 милијарди динара се годишње обрне на сивом тржишту), повећање наплате ненаплаћених пореза и доприноса, посебно „тајкунских“ предузећа (ненаплаћени дуг по том основу износи 50 милијарди динара), смањење буyетских издвајања за политичке партије, смањење броја непотребних агенција и плата директора агенција и јавних предузећа које су веће од плате премијера, престанак неконтролисаног и политичког запошљавања у државним органима и јавним службама.

У понедељак, 3. новембра 2014. године, синдикати ће организовати заједничку јавну седницу испред зграде Владе Србије, на којој ће бити усаглашене даље протестне активности и бити поднета иницијатива за оцену уставности Закона којим се умањују зараде у јавним комуналним предузећима.

Е. Дн.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести