Михајловић: Затражићу од Владе да наложи Србијагасу да заврши реформу

ОБРЕНОВАЦ: Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић најавила је данас да ће затражити од Владе Србије да наложи Србијагасу да заврши реформисање и да се заиста одвоји делатност транспорта и дистрибуција гаса.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

На питање новинара докле се стигло са реформом предузећа у енергетском сектору и да ли има по том питању размимоилажења са коалиционим партнером, Михајловић рекла:

"Реформа се пре свега односи на Србијагас. Министарство енергетике поново спрема документ за владу којим ћемо поново наложити оно што је требало да се уради 2014. а није урађено. То значи да се заврши реформисање Србјагаса и да се заиста истински одвоји делатност транспорта и дистрибуције гаса. Верујем да ће сви чланови владе имати разумевања што то поново стављам на седницу владе".

Како је рекла, мора да буде јасна порука да ми то морамо да завршимо не згог "министра енергетике или директора Србјагаса" већ због будућности гасног сектора.

"Не говорим чак ни о потенцијалним санкцијама које можемо да трпимо и које верујем да ћемо да трпимо од Енергетске заједнице већ о томе шта гасни скетор може да донесе, а може да донесе профит и много бржу и бољу релиацију инвеситције за грађане", нагласила је Михајловић.

Истакла је да је пројекат Турског тока кроз Србју важан пројекат и да треба да се заврши на време и ако постоје проблеми, као и што морамо да почнемо да радимо и гасовод ка Бугарској.

Михајловић додаје да се то односи и на наставак реформисања ЕПС-а.

"То су два најважнија предузећа у енергетици где постоји и највише могућности, али и највише критичних тачака и можда чак ако могу да кажем и отпора променама", закључила је Михајловић.

Грчић: Запослићемо кадар који највише недостаје ЕПС-у

Подизање рампе од 1. јануара за запошљавање у јавном сектору, па тако и у Електропривреди Србије (ЕПС), неће бити неконтролисано, изјавио је данас в.д. генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић и истакао да ће то бити прилика да се запосли онај кадар који највише недостаје, а то су монтери и рудари.

Грчић је указао да у Србији има све мање стручне радне снаге, а и када се појави група квалитетних монтера и рудара који желе да раде у ЕПС-у, због забране запошљавања која је и даље траје у јавном сектору, врло често су посао тражили на другој страни.

Навео је пример да у Кладову, у Ђердапу, радници који обављају браварске послове напуштају ЕПС пошто немају адекватне уговоре.

"Они када једном напусте ЕПС и оду на друго радно место, они се више не враћају у ЕПС, а то су делови Србије са мањим бројем становника и ређе насељених и ту имамо озбиљне проблеме", рекао је Грчић, одговарајући на питање новинара колико је престанак забране запошљавања важан за ЕПС.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић надовезала се на Грчићев одговор и изразила наду да ће ЕПС водити рачуна о томе да се заиста запошљавају радници који на терену "доводе посао до краја", а не они који раде у администрацији.

"Ми ћемо то проверити", рекла је Михајловић.

Наиме, од 1. јануара следеће године до 31. децембра 2023. године биће "олабављено" запошљавање на одређено и неодређено време у јавном сектору, након што је шест година на снази била забрана запошљавања у том сектору.

То предвиђа Измена и допуна закона о буџетском систему, која се налази у скупштинској процедури.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести