Антић: Имамо довољно струје, енергетски систем стабилан

БЕОГРАД: Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је данас да у Србији више од 60.000 радника из енергетског и рударског сектора сваког дана ради у три смене како би обезбедили довољно струје, додајући да су и они, поред здравствених радника, војске и полиције, продаваца, наши хероји.
struja /pixabay.com
Фото: pixabay.com

Према његовим речима, само у Електропривреди Србије (ЕПС) сваког дана ради 20.000 људи у три смене и истакао да је јуче произведено 125.000 тона угља, довољно количине струје за наше потребе, али и за извоз у регион.

"Све енергетске и рударске компаније раде у пуном капацитету, један број људи смо организовали за рад од куће, али десетине хиљада људи и даље је на послу и ради у три смене како би произвели довољно струје", рекао је Антић за РТС.

Уверен је, каже, да ће ЕПС и остале енергетске компаније обезбедити пуну стабилност када је у питању производња електричне енергије.

Министар истиче да су и претходних дана топлане радиле 24 часа како би станови били топли, нарочито узимајући у обзир да грађани већину времена проводе у својим домовима, те је то и била препорука лекара како не би било додатних прехлада и обољења.

"Грађани немају промил разлога да брину када је у питању снабдевање електричном енергијом. Снабдевање је комплексан посао и читава држава даје снажну подршку енергетском сектору у условима забране кретања, самоизолације...", рекао је Антић.

Говорећи о плаћању рачуна, Антић је подсетио да ће пензионерима током вандредног стања бити одложено плаћање рачуна без наплате камате, али је апеловао на остале грађане да редовно измирују своје обавезе како би, каже, енергетска предузећа била економски стабилна.

Упитан да ли ће пад цене нафте утицати и на смањење цене гаса, каже да ако се настави тренд пада нафте, да ће се то одразити и на гас.

Када је у питању гориво, Антић наглашава да у нашим нафтним компанијама има довољно горива, додајући да само НИС има резерве за више од 30 дана, а таква је ситуација и код осталих нафтних компанија.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести