Бенетон сели половину производње из Азије у Србију, Хрватску, Турску...

БЕОГРАД: Међународни модни брендови планирају промену начина пословања током пандемије и напуштање глобалних ланаца добављача и јефтиних производних центара у Азији, можда на дуже време, а њихова нова производна локација је Медитеран.
s
Фото: Youtube Printscreen

Италијанска компанија Бенетон већ ради на проширењу производње у Србији, Хрватској, Турској, Тунису и Египту и планира да преполови своје капацитете у Азији до краја следеће године, изјавио је главни извршни директор компаније Масимо Ренон за Ројтерс.

„Стратешка је одлука да се повећа контрола над производним процесом, а такође и над транспортним трошковима“, рекао је он, додајући да је група већ ове године преселила више од 10 посто производње из земаља попут Бангладеша, Вијетнама, Кине и Индије.

Према његовим речима, на ову одлуку утичу и проблеми с трошковима транспорта, будући да, како објашњава, "бродски превоз робе, који је раније коштао 1.200-1.500 долара, данас може да кошта 10.000-15.000 долара, при чему је датум испоруке неизвестан".

Мада су трошкови производње у Вијетнаму и Бангладешу и даље за 20 посто нижи него у медитеранским земљама, ту предност брише недостатак бродова и дужи рокови испоруке.

"Због мањка бродова, просечно време испорука из Азије продужило се са претходних четири до пет месеци на данашњих седам до осам месеци", каже Ренон и поређења ради наводи да произведдња у Египту може да скрати рок испоруке до магацина и продавница у Европи на два до два и по месеца.

Када је реч о вуненој одећи коју Бенетон производи у Србији и Хрватској, рок испоруке може да траје само четири до пет недеља. Компанија зато планира да повећа производњу у тим двема земљама, као и у Тунису, и да прошити сарадњи с добављачима у Египту и Турској, наводи британска агенција.

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести