Брчкање у Грчкој по ценама сличним као 2019.

Судећи по информацијама из туристичких агенција, у Грчкој ће се ове године летовати по приближно истим ценама као и приликом последњег летовања у тој омиљеној летњој дестинацији српских туриста - 2019. године.
grcka
Фото: pixabay.com

У агенцијама истичу да не очекују да ће цене битније падати, јер су Грци имали годину без сезоне и нису у ситуацији да снижавају цене. Наводе, такође, да су од понедељка под правом опсадом од телефонских позива и упита заинтересованих за летовање у Грчкој, откако је приликом посете грчког министра туризма Србији објављено под којим условима ће се моћи у ову земљу.

Директорка агенције “Вива травел” Јелена Милановић истиче да нису могли ни да замисле да ће једна објава, као што је ова о условима преласка границе, покренути толико људи да се јави.

„Не стижемо ни да унесемо све капацитете ни да одговоримо на све позиве. Зову и они са заменским ваучерима, као и они који желе да уплате нове аранжмане”, каже она и додаје да су и туристи са заменским ваучерима спремни да иду у неко друго место, а не тамо где су уплатили.

25 одсто сада цене ниже у односу на 2019. годину за Египат и Турску

„Људима је битно само да иду у Грчку”, наводи Милановић за Танјуг.

И у агенцији “Контики травел” наводе да од понедељка имају знатно већи број позива заинтересованих туриста. Очекују да ће цене аранжмана имати за 10 до 15 дана и процењују да ће оне бити приближне онима из 2019. године. Представник “Контикија” Андреј Тодоровић за Танјуг каже да очекују да прво добију цене летовања на северу Грчке, односно на Халкидикију, а касније и за острва.

Кад је реч о Грчкој, у новосадској туристичкој агенцији “Фантаст турист” наводе да хотелијери покушавају да надоместе прошлогодишње губитке, те ће увећањем цена покушати то да надокнаде на дестинацијама које нису биле отворене. Од понедељка у тој агенцији почиње продаја аранжмана за Родос, Крит, Скијатос, Санторини и Кос. Према улазним ценама, како кажу, увиђају да ће цене њихових понуда бити око 25 одсто више у односу на 2019. годину.

- Популарне дестинације у 2019. и 2020. години биле су Египат, Турска и Албанија – рекао је Горан Портић из агенције “Фантаст турист”. – Кад је реч о тим дестинацијама, цене у овој години вратиле су се на ниво 2019. Као што знамо, у 2020. години дошло је до снижења због ситуације с пандемијом, што је за путнике који су букирали летовање важило до 1. априла. Сада је дошло до благог раста цена, тренутно су ниже за око 25 одсто у односу на 2019. годину, али очекујемо да ће расти с продајом, интересовањем и попуњавањем капацитета у хотелима. За путнике који буду уплаћивали летовање током јуна, јула и августа цене ће бити готово на нивоу 2019. године. За Турску очекујемо драстичан раст цена, јер је предузела све мере и у току је вакцинација комплетног угоститељског, туристичког и трговинског сектора. Кад је реч о Црној Гори, очекују добру посету ове године, тако да ће и цене бити готово идентичне као у 2019. години.


Мај и јун

Кад је о ценама реч, у агенцијама углавном кажу да оне договорене 2019. године, када су потписивани уговори за прошлу годину, важе и сада.

Међу њима су и аранжмани за предсезону, где се 10 ноћења у мају и јуну може добити већ за 49 евра.


И у агенцији “Модена травел” потврђују непромењене цене у односу на 2019. годину за већину аранжмана у Грчкој и појединих дестинација у Турској.

- Имамо можда пет одсто случајева повољнијих услова и нешто јефтинијих понуда, и још толико оних који су најавили раст цена због надокнаде прошлогодишњег губитка и неизвесности ситуације - открива Никола Рајин из агенције “Модена Травел”. – Ми се бавимо претежно понудама за младе. Интересовање је велико, међутим права слика ће се показати након чињенице да су потребни ПЦР-тест, вакцинација и слично. Због тога сматрам да ће број посета бити мањи у односу на 2019. годину, али ми смо свакако оптимистични.

Б. Павковић

 

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести