Британци "у пуном гасу" с потрошњом горива, као пре короне

ЛОНДОН: Потражња горива за путничка возила у Великој Британији, углавном за бензином и дизелом, вратила се на ниво пре пандемије, показују данашњи званични подаци, јер је земља ублажила ограничења везана за корона пандемију након успешно спроведеног програма вакцинације.
britanija, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Pavel Golovkin)

Према подацима Министарства за пословну, енергетску и индустријску стратегију просечна дневна продаја моторних горива на узоркованим бензинским пумпама у Великој Британији крајем маја премашила 20.000 литара, што је највиши ниво од фебруара 2020. године, преноси Ројтерс.

Цена безоловног бензина у Уједињеном Краљевству скочила је на 1,29 фунти по литру (1,5 евра), на највиши ниво од августа 2019. године, према подацима РАЦ фондације. Цена дизела на пумпама износи око 1,31 фунти по литру (1,53 евра).

Потрошња горива у Британији је оштро пала у марту 2020. године, пошто је влада увела строге мере ограничења кретања. Продаја дизела се тада стропоштала са просечних 12.000 литара дневно средином марта на 1.400 литара месец дана касније, док је продаја бензина у истом периоду пала са 7.000 на 1.100 литара.

Од 17. маја ове године, људи у Енглеској поново могу, први пут после вишемесечне забране, да се окупљају у затвореном простору, тако да и пабови, кафићи и ресторани смеју да примају госте унутар објекта.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести