Брнабић: БДП у јануару био 4,2 посто

БЕОГРАД: Председница владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је 2018. година јако добро кренула и да је према обрађеним подацима у јануару бруто друштвени производ износио 4,2 одсто.
brnabic, tanjug vidaeo
Фото: Ана Брнабић, фото: Танјуг (Видео)

"Ми завршавамо први квартал у марту за сада имамо тачне податке из јануара 2018. Кренуло је јако добро, то пред нас поставља нова очекивања. Ми имамо брутио друштвени производ у јануару 4,2 одсто, а за ову годину смо планирали 3,5 посто", рекла је Брнабићева за ТВ Пинк. 

"Од Републичког завода за статистику добили смо податке да је укупна спољна трговинска размена 21,6 посто већа у односу на јануар прошле године, тако да одличан јануар да наставимо и сваки дан дајемо све од себе како би овакве трендове наставили, јер су то веома значајни помаци за Србију", рекла је премијерка.

Према њеним речима, јавни дуг је сада на око 57 посто, а циљ је да у перспективи буде испод 45 посто, када би Србије постала потпуно стабилна.

Брнабићева је истакла да је у претходној години 900 милиона евра извоз из ИТ сектора, чиме је премашио традиционалне гране, пољопривреду, дрвнопрерађивачку индустрију, и постао стварно јак сектор, са јаким растом.

"Председник Вучић је поставио циљ од милијарду и 500 милиона евра до 2022. године, када је направљен министарски ИТ савет. Тада је речено да то није реално, али ми овај најновији тренд показује да ћемо ми чак и пре 2022. достићи тај циљ ако овако наставимо", рекла је председница владе.

Према њеним речинма, и долазак у Србију немачког Континентала са истраживачким и развојним центром показује колико ми имамо потенцијала и то се све спаја у слику која веома добро изгледа.

Брнабићева је указала и на значај креативне индустрије, наводећи да је у овом тренутку пета највећа грана која доприноси расту и да у 65 посто компанија у том сектору раде млади људи између 25 и 44 године.

Тендер за РТБ Бор крајем маја, Кинези заинтересовани

Брнабић је изјавила данас да ће тендер за РТБ Бор бити расписан до краја маја, истичући да је кинеска компанија Цијин јако заинтересована.

"Ја се надам да ћемо расписати тендер до краја маја, а желим да потврдим да је кинеска компанија јако заинтересована за РТБ Бор. Били су овде већ неколико пута, имали су састанке, њихово руководство, са председником Вучићем и са мном, били су заједно са министром Антићем у посети Бору, разговарали са руководством РТБ-а. То је огроман систем и стварно јако важан за Србију", казала је Брнабићева за ТВ Пинк.

Подсећајући да су Кинези преузели железару у Смедереву, сада Хестил, она каже да имамо сада нешто што делује да ће се поновити и у РТБ-у. "РТБ је сличан комплекс као железара, запошљава нешто више од 5.000 људи, неких 4.000 у Бору и 1.000 људи у Мајданпеку, што је јако значајно, али више од 20.000 људи зависи некако индиректно од тог система. Ја сам била у посети Севојну и Ваљаоници бакра. Ако је Бор здрав и ваљаоница бакра је здрава и ту имате више од 1.500 људи који директно зависе од тога", навела је премијерка.

Притом, када причамо о економском расту, истакла је Брнабићева, РТБ Бор је битан за наш БДП и економски раст.

Брнабић је навела да је то "потпуно другачија слика Србије" и подсетила да је председник Вучић инсистирао на томе да, ко год да буде стратешки партнер, гарантује да ће оставити исти број радних места.

"Тако да ту неће бити отпуштања и мислим да је то једна од значајнијих вести", рекла је она.

"Ова компанија има заиста светске стандарде за заштоту животне средине и неке од својих басена воде као националне паркове, то је добра вест за житеље Бора и све грађане", закључила је председница владе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести