Брнабић после састанка са фриленсерима: Циљ је заштита угрожених и олакшање обавеза

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић разговарала је данас са представницима фриленсера о питањима уређења пореских обавеза фриленсера и представила решење које је израдио тим владе, саопштено је из Владе Србије.
brnabic
Фото: Танјуг (видео)

Брнабић се одвојено састала са представницима Удружења фриленсера и предузетника Србије и са представницима Удружења радника на интернету.

Премијерка Брнабић истакла је да је циљ решења које је израдио тим владе, пре свега заштита социјално најугроженијих категорија и максимално олакшање обавеза, уз очување пореског система Републике Србије.

Брнабић је рекла у разговору да је, на молбу председника Србије Александра Вучића, Влада оформила тим који је радио на овом предлогу решења, водећи се пре свега циљем да нико не буде егзистенцијално угрожен, а да, са друге стране, законске обавезе према држави буду испуњене, као и да правила за будући период буду потпуно јасна.

Како је саопштено, представници Удружења фриленсера и предузетника Србије рекли су да ће се изјаснити о предлогу Владе у наредна 24 часа, док су представници Удружења радника на интернету остали при ранијем ставу да и фриленсере који су зарађивали веће износе треба ретроактивно ослободити плаћања свих пореских обавеза насталих пре 14. октобра 2020. године.

Како је саопштено, модел који је Влада Србије понудила представницима фриленсера, подразумева неколико великих погодности за решавање дуговања, а пре свега увођење неопорезивог износа од 219.600 динара годишње, према чему би близу 80 одсто фриленсера било ослобођено плаћања било каквих пореза и доприноса.

Пореска управа ће, додаје се, такође утврдити износ обавезе без обрачуна камате за период пре доношења решења, а пореске обавезе ће се моћи платити у периоду од чак 10 година.

Брнабић је појаснила да модел такође обухвата да ће свим радницима на интернету, без обзира на делатност, бити признати нормирани трошкови у висини од 43 одсто остварених прихода (укључујучи и неопорезиви износ), чиме се још додатно умањује утврђени износ обавезе.

Према предлогу Владе Србије, убудуће, од 1. октобра ове године, признаваће се нормирани трошкови у фиксном износу од 18.300 динара месечно, на које се неће плаћати никакви порези и доприноси, чиме ће много већи број људи моћи да, без икаквог оптерећења, оствари додатне приходе.

Такође, прихваћен је и предлог да се порези и доприноси, од 1. октобра, обрачунавају квартално, уместо на месечном нивоу.

Данашњим састанцима у Влади Србије присуствовали су и представници Министарства финансија и директорка Пореске управе Драгана Марковић.

комша
30.03.2021 • 19:25
О каквим олакшицама она прича када и даље траже да се плати нешто што нису могли да користе, а то су доприноси? А да не спомињем сулуде порезе и доприносе за убудуће. Убијају свесно фриленсере. Срамота од државе!
EUR/RSD 117.5850
Најновије вести