Брнабић: Удео јавног дуга у БДП-у смањен на 59,4 одсто

БЕОГРАД: Учешће јавног дуга у БДП-у Србије је смањено на 59,4 одсто, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.
Ana Brnabic/Fonet
Фото: FoNet

"Јавни дуг је смањена са 71,9 одсто на крају 2016. године, на 59,4 одсто, што је податак од јутрос", рекла је Брнабић на свечаној седници скупштине НАЛЕД-а.

Како каже, добри резултати су омогућили да се настави подршка привреди и повећамо отварање нових радних места.

"Прошле године смо потписали уговоре о додели подстицајних средстава за 36 пројеката укупне вредност 50 милона евра. Да би разбили илузију да Влада Србије подржава само стране директне инвестиције, морам да кажем да је више од половине од тих 36 пројеката било за домаће компаније", истакла је Брнабић.

„У Србији је у прва два месеца ове године забележен раст директних страних инвестиција за 21,8 одсто и оне су износиле 436,9 милиона евра, изјавила је Ана Брнабић.

Премијерка је истакла да је то за око 80 милион евра више него прошле године.

"Прошле године, која је била историјска по приливу директних страних инвестиција, имали смо рекордних 2,6 милијарди евра и то без икаквих великих приватизација, а Фајненшал тајмс, који је кредибилан, прогласио нас је по томе за светског лидера", рекла је Брнабић.

Она је изразила очекивање да ће тренд раста који је био у прва два месеца ове године бити настављен до краја 2018.

Снажна подршка Владе Србије регионалној сарадњи

„Влада Србије ће снажно подржати Програм сертификације општина и градова по мери привреде у Југостичној Европи и биће веома активна да та регионална платформа заживи, поручила је данас премијерка Ана Брнабић.

"Позивам премијере из региона заједно искорачимо и да заједно радимо на уклањању препрека привреди, на општу корист свим нашим грађанима", поручила је Брнабић на свечаној седници Скупштине НАЛЕД-а.

На скупу је представљена иницијатива за институционализацију сарадње земаља Југоисточне Европе (BFE SEE - Business Friendly Environment South East Europe) на усаглашавању и унапређењу пословног окружења.

Брнабић је позвала УСАИД, ГИЗ, Светску банку, Европску инвестициону банку и Европску банку за обнову и развој да нас све заједно у региону подрже у тој важној мисији.

Премијерка Србије је истакла да је циљ побољсасња пословног амбијента који нам омогућава бржи раст.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман рекао је да је Немачка развојна сарадња подржала развој BFC SEE програма који је, каже, постигао велики успех и помогао готово 100 локалних самоуправа из ових пет земаља.

БФЦ СЕЕ програм се спроводи од 2012. године и до сада су се у процес цертификације укључило готово 100 градова и општина из пет земаља од којих су 44 испунили критеријуме за стицање сертификата који привреди и инвеститорима представља доказ квалитета да ће у овим срединама имати предвидиво пословање.

Министри држава региона уручили су данас 17 сертификата локалним самоуправама које су у претходних годину дана кроз процес сертификације успешно усвојили планове реформи и смернице програма креирања добре пословне климе, 11 из БиХ, четири из Србије (Нови Сад, Лесковац, Сомбор и Рума) једна из Македоније и једна из Хрватске.

Више од три милиона грађана и 150.000 привредних друштава у сертификованим градовима и општинама данас користи ефикасне сервисе локалне администрације.

Према истраживабњу НАЛЕДУ услови за пословање у овим срединама су квалитетнији за 76 процената, 40 одсто сертификованих градова и општина из региона нашло се на Фајненшел тајмсов листи најбољих инвестицвионих дестинација у Европи.

Програм сертификације општина по мери привреде у југоисточној европи (БФЦ СЕЕ), у пет земаља, Хрватској, БиХ, Македонији, Црној Гори и Србији.

Земљама региона потребна заједничка економска платформа

Земље југоисточне Европе могу да понуде добра системска решења за унапређење услова за пословање и потребна им је заједничка платформа која ће водити процес преношења успешних економских реформи међу чланицама, оцењено је на данашњем скупу "Заједно за конкурентнији регион".

На 12. годишњој скупштини НАЛЕДА која је одржана пре почетка скупа, речено је да НАЛЕД броји око 300 чланова из редова привреде, локалних самоуправа и организација цивилног друштва који су учествовали у изради више од 20 закона.

"Представљен је Стратешки план НАЛЕДА за период 2018-2021. а чланови организације су утврдили да ће два кључна циља бити унапређење регулаторног оквира за пословање и јачање капацитета и одговорности јавне управе", рекао је председник Управног одбора НАЛЕДА Александар Ружевић.

Програм сертификације општина по мери привреде у југоисточној Европи (БФЦ СЕЕ), који се спроводи у пет земаља, Хрватској, БиХ, Македонији, Црној Гори и Србији , а коју је покренуо НАЛЕД, каже Ружевић, дао је значајне резултате претходних година.

Као илустрацију за то, Ружевић каже да су услови за пословање у овим срединама квалитетнији за 76 процената.

"Четрдесет одсто цертификованих градова и општина из региона нашло се на Фајненшел тајмсов листи најбољих инвестицвионих дестинација у Европи", подсетио је Ружевић.

На скупу су министри држава региона уручили данас 17 цертификата локалним самоуправама из региона и Србије, које су у претходних годину дана кроз процес цертификације успешно усвојили планове реформи и смернице програма креирања добре пословне климе и то 11 из БиХ, четири из Србије , Нови Сад, Лесковац, Сомбор и Рума једна из Македоније и једна из Хрватске.

"За првих пет година смо цертификовали више о д 30 локалних самоуправа . Више од три милиона грађана и 150.000 привредних друштава у цертификованим градовима и општинама данас користи ефикасне сервисе локалне администрације", напомиње Ружевић.

Он подсећа да је НАЛЕД координацијом примене Националног програма помогао смањењу обима сиве економије у Србији са 21,1 на 15, 4 одсто БДП-а међу регистрованом привредом.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести