ДНЕВНИК САЗНАЈЕ Аптив отвара 600 нових радних места у Новом Саду

Због пандемије коронавируса привреда у целом свету суочила се с проблемима у пословању.
aptiv, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Та ситуација није заобишла ни ауто-индустрију – од светски познатих произвођача аутомобила до оних који производе делове за ту грану привреде. Будући да у Србији има доста фабрика које производе компоненте за ауто-индустрију, многи погони су, ступањем на снагу ванредног стања у марту, практично престали да раде.

Међу фабрикама које су биле приморане на тај корак је и „Аптив”, компанија која у Србији послује од 2015. године. Иначе, „Аптив” је мултинационална компанија која послује у 44 државе, има 126 фабрика у свету и 160.000 запослених.  Ипак, по речима супервизора у ХР „Аптив Нови Сад” Оље Мишић, током пандемије се, заправо, није радило само две недеље, а након тога је рад, у складу с новонасталом ситуацијом, којој су сви морали да се прилагоде, и у складу с потребама партнера, а да би се испоштовали рокови испоруке, постепено успостављан. Истовремено, током пандемије ниједан радник није остао без посла, а по речима Оље Мишић, свим радницима којима је статус уговора био на одређено, уговор о раду аутоматски је продужен, па је тако сачувано 410 радних места.

– Компанија „Аптив” у Србији послује већ пет година, прва фабрика отворена је у Новом Саду, а од 150 радника, колико их је било на почетку, сада на посао долази 3.700 запослених – каже Оља Мишић. – Осим у Новом Саду, где имамо две фабрике, 2018. године је отворена и фабрика у Лесковцу. У погонима „Аптива” производе се електричне инсталације за ауто-индустрију светских познатих произвођача аутомобила. 

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић
3.700 људи запошљаваАптив”, а кренуо са 150

По њеним речима, ауто-индустрија се значајно опоравила од удара пандемије, а број послова и пројеката расте. Да би се одговорило на те захтеве, „Аптив Нови Сад” планира да повећа број запослених. Већ сад је доста новозапослених, а нових радних места биће још јер је у тој компанији у плану и проширење производње

– Од почетка августа до сада потписани су уговори о раду с 440 нових радника, а до краја године планирамо да запослимо још око 600 – казала је  Оља Мишић.

440 нових радника примили од почетка августа
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

По њеним речима, пре него што се с потенцијалним радницима заснује радни однос, организује се и обука, која траје шест дана.

– У савременом тренинг-центру у кругу фабрике одвијају се и теоријска и практична настава, а заинтересовани да се запосле у „Аптиву” треба да знају да им није потребно раније радно искуство, већ само добра воља и жеља да раде, а ми их обучавамо и припремамо за рад – каже Оља Мишић.

За своје раднике, указује наша саговорница, „Аптив” обезбеђује организовани превоз, а у новој ситуацији у којој је цело друштво, и превоз, али и комплетна производња, одвијају се уз поштовање свих мера заштите због коронавируса.


Годишње 457.717 километара жице

Електричне инсталације које се производе у погонима „Аптива” у Новом Саду пласирају се у пет европских земаља за исто толико клијената. Да би се то и урадило, указује Оља Мишић, дневно се произведе 3.700 електричних инсталација, а на годишњем нивоу 974.160. Електричне инсталације из Новог Сада буду уграђене у око 700.000 возила. За производњу се годишње утроши 457.717 километара жице, што је довољно да се она чак 11 пута омота око Земље.   


– Да би се омогућило поштовање мере за одржавање физичке дистанце у превозу, повећан је број аутобуса који свакодневно возе запослене на посао и с посла. Све мере заштите предузете су и у објектима у којима се ради. Сви простори се свакодевно дизинфикују, постављене су дезобаријере, на уласку у круг фабрике запосленима се мери температура, постављене су и термокамере. За све раднике обезбеђена је заштитна опрема, а о свим мерама заштите и обавези да се оне поштују запослени су обавештени на више места у кругу фабрике – указала је Оља Мишић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести