Домаће банке успешно се носе са страним

Смањена кредитна активност и пад каматних стопа није сметала банкма у Србији да и прошле године  добро послују.
f
Фото: Илустрација

Лане је њихова добит била 60 милијарди динара. На то је утицао отпис лоших пласмана али и јачање динара према евру и долару. Најпријатније изненађење су домаће банке. Док су се од почетка транзиције по резултатима  биле при дну или у губицима сада су показале да могу да зараде и да се успешно носе са страном конкуренцијом. Добро су пословале АИК банка, Комерцијална и Директна банка, као и Поштанска штедионица.  

Првак по заради у Србији је домаћа банка - АИК банка. Њихова добит је у 2017. години била 12 милијарди динара. Тако су са првог места свргли Интезу, која је била неприкосновени лидер годинама. Ова банкарска кућа основана италијанским капиталом зарадила је 11,8 милијарди динара. Друге две велике домаће банке такође су добро пословале. Комерцијалне банка остварила је зараду од 8,1 милијарде динара, док је Поштанска штедионица зарадила 169 милиона динара. Директна банка има профит од 1,9 милијарди динара.

Лане је највише зарадила АИК банка –12 милијарди динара, а потом следи Комерцијална банка с профитом од 8,1 милијарду динара

О томе зашто је домаћем сектору добро кренуло професор с Београдске банкарске академије др Бранислав Живановић каже:

- Чињеница да је АИК банка заузтела прво место по заради у прошлој години не треба да изненади. То је финансијска кућа која је увек била максимално профитно оријентисана. Проширили су се на тржишту након што су купили  Алфа банку, а приликом преузимања ове те банке брзо и добро су рационализовали пословање и те резултате видимо.

Комерцијална банка је 2016. године године имала губитак од осам  милијарди динара, док је лане забележила зараду чак и нешто већу од 8,1 милијарди динара. Живановић објашњава да је то резултат отписа ненаплативих  потроживања и других  лоших  пласмана што је допринело и  бољем пословању и заради. Он истиче да је пријатно изненађење Поштанска штедионица.


Одлазе, а имају профит?

Ових дана се много спекулише о одласку Сосијете женерал банке из Србије, али и целог региона. Као купац помиње се ОТП банка, која је у 2017. години већ преузела Војвођанску банку. Лане је Сосијете женерал банка дуплирала профит у односу на годину раније и па је зарада с 3,6 милијарди динара отишла на чак 6,7 милијарди динара. Прошле године је Војвођанска била у губитку две милијарде динара, а сама ОТП банка од 458 милиона динара.


- Веома је добро што је ова банка забележила добре резултате, а то еј псотигнуто захваљујући опрезној политици у пословању, односно кредитирању. Поред тога, знатно су ширили и мрежу пословања у сектору становништва и резултати нису изостали. За ову банку је веома битно што је добро пословала јер је претходних година, након гашења Нове Агробанке, Привредне банке Београд, те Развојне банке Војводине, преузела њихове портфолије. Добро је што је ни преузимање пласмана угашених банака нису дестабилизовали ову кућу - каже Живновић.

Добро је пословала и Директна банка. Они су  2016. године имали губитак од око 300 милиона динара, док су прошле године остварили плус од 1,9 милијарди динара. Прошле године ова банка је купила КМБ и Финдоместик банку. Ширење на тржишту и рационализација пословања донели су резултате. Директна банка лане је купила и Пиреус банку, која ће бити интегрисана ове године.

Шта  клијентима ових банка може да донесе то да су домаће банке у плусу и имају профит. По речима економисте Милана Ковачевића, пре свега то што ће профит који остваре остати у Срији јер када су власници странци то није случај пошто они зараду добрим делом износе из Србије .

Д. Вујошевић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести