Ђорђевић: Приватници да следе државу, да не отпуштају раднике

БЕОГРАД: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да је отпуштање радника без основа и слање запослених на неплаћен одмор без њихове сагласности представља кршење радног права и поручио да ће сви послодавци који то раде бити кажњени, а да ће држава стати иза радника који се нађу у таквој ситуацији.
djordjevic
Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

Ђорђевић је поводом навода да је од увођења ванредног стања велики број запослених у приватном сектору добио отказ или послат на неплаћено одсуство, рекао да Закон о раду јасно дефинише права, обавезе и поступање послодаваца и да постоји низ мера које могу да предузму уванредном стању, али да отпуштање радника без основа и слање на неплаћене одморе представља кршење закона.

„То се не односи само на стално запослене, иста права имају и радници са уговорима на одређено и уговорима о привремено повременим пословима“, рекао је Ђорђевић за ТВ Прва.

Он је апеловао на послодавце да следе пример државе и да не отпуштају раднике и не смањују им плате током ванредног стања.

„Нека издрже, неће ово довека да траје, а у интересу државе је да када све прође наша привреда добије замајац и настави тамо где је стала“, рекао је Ђорђевић.

Упитан о наводима да су од увођења ванредног стања у Крагујевцу, на пример, отпуштене десетине радника у угоститељству и туризму или су послати на неплаћене одморе, а на питање коме они могу да се обрате, Ђорђевић је поновио да послодавац не може да пошаље радника на неплаћено без његове сагласности радника.

„Они који су изубили посао могу да се обрате Националној служби за запошљавање како би добили накнаду“, казао је министар.

На констатацију да се грађани жале да не раде салтери и да не могу да се пријаве Националној служби за запошљавање те да остају без здравстевног осигурања, Ђођевић је казао да шалтери нису радили у петак због мера које је увела Влада Србије, али да ће од понедељка почети електронско пријављивање.

Упитан да ли ће пуну зараду примати запослени који раде од куће јер имају децу млађу од 12 година, Ђорђевић је рекао да то зависи од решења којим је регулисано њихово одсуство са радног места и нагласио да се рад од куће плаћа.

„Тако да нема бојазни да ће било ко остати без зараде за тај период. Не постоји начин да се такав рад третира, а да не буде плаћен, у зависности од решења, да ли је то 100, 80 илии 60 одсто“, навео је министар.

Напоменуо је да је за запослене који су у самоизолацији важно да имају решење надлежног органа да су у самоизлоцаији на основу којег ће им бити плаћено одсуство.

На опаску да многи послодавци нису обезбедили заштитну опрему радницима у пекарама, маркетима...министар је подсетио да је дужност и обавеза сваког послодавца је да бирне о безбедности и здрављу на раду сваког радника и апеловао да такве послодавце пријаве инспекцији за рад.

„Уверен сам да ће се од данас све променти јер нам стиже помоћ од Кине којој се у име владе зхављајујем у име Владе Србије. Заштитна сердства и материјал ће од понедељка свима бити на располагању“, казао је Ђорђевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести